smrt, bolnica, lekar, doktori
Shutterstock, ilustracija
smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

bolnica,, Foto: Shutterstock, ilustracija

Pacijentkinja je imala cistu na jajniku. Nije delovalo da je maligna, ali ukoliko bi rak ipak bio otkriven, prilikom operacije trebalo bi uraditi i dodatne procedure neophodne za njegovo uklanjanje.

Suprug ju je držao za ruku. Toliko ju je čvrsto stezao da su mu zglobovi prstiju pobeleli.

- Pedeset jednu godinu smo u braku, a od kada sam u penziji, nismo bili razdvojeni duže od pet minuta. Voleo bih da mogu da ostanem s njom - rekao je on.

PROČITAJ JOŠ:

U njenim očima zablistale su suze.

- Obećavam da ću se pobrinuti za nju - rekla mu je lekarka, instinktivno spuštajući ruku na njihove.

Dok je supervizor oblačio mantil i rukavice, student na praksi i mlada lekarka pristupili su poslu. Lekarka je klimnula glavom, a stažista je ubacio iglu pacijentkinji kroz pupak u abdomen, baš onako kako ga je ona naučila. To je prvi korak u laparoskopskoj hirurgiji uz pomoć robota, koji kontroliše sofisticirane instrumente dok prolaze kroz nekoliko minijaturnih proreza.

Međutim, gotovo istog trenutka, anesteziolog je uzviknuo:

- Gubimo je!

U naredna dva minuta zavladao je potpuni haos. Lekarka je pristupila reanimaciji, a supervizor je potvrdio da igle nisu izazvale unutrašnje krvarenje. Kada je anesteziolog konačno doviknuo da srce ponovo radi, lekarka je osetila kako joj teret spada sa ramena, ali su joj se ruke tresle.

smrt, bolnica, lekar, doktori

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Pošto su pregledali abdomen pacijentkinje, lekarka je primetila da joj je jetra uvećana i da se nalazi niže nego što je očekivala. Pri samom dnu organa nalazila se jedva vidljiva rupica,

- Glasno smo se zapitali da li je mehurić vazduha mogao da prođe kroz iglu u krvni sud u jetri - piše u članku za "Hafington post".

- To bi objasnilo zašto je srce tako brzo proradilo nakon što si započela CPR - rekao joj je supervizor.

- Da je vazdušni mehurić ostao u srcu, ono ne bi moglo da radi kako treba, ali pritisak na grudni koš verovatno ga je izbacio napolje, tako da je mogao da se raspline.

Ostatak operacije je, srećom, prošao je relativno bez problema, nije bilo nagoveštaja raka, a stanje pacijentkinje se stabilizovalo.

Lekarka ju je sutradan posetila na Odeljenju intenzivne nege.

- Ne znate koliko sam srećna što izgledate tako dobro - rekla joj je.

- Čula sam da je moja operacija bila prilično uzbudljiva. Osećam se kao prebijena, ali inače sam dobro - odgovorila je pacijentkinja.

Prethodne večeri, lekarka je pregledale pacijentkinjin snimak sa skenera pre operacije, na kome se jasno videlo da joj je jetra uvećana. Raidolog to nije primetio, niti bilo ko iz njenog tima.

- Bila je to najveća greška koju sam ikada napravila, ali na fakultetu nisam učila kako da razgovaram s pacijentima o komplikacijama - kaže ona. Nikada nije čula da se neko od iskusnijih lekara izvinio pacijentu. Da li je to zato što se boje da će ih tužiti, ili zato što se od lekara očekuje da budu savršeni?

Radnici goreli živi!

AUTOR: Blic.rs/Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 17.10.2019. 15:39 - 17.10.2019. 15:47 U fabrici u Lučanima opet je došlo do nesreće. Prema prvim informacijama povređeno je dvoje radnika.

- Mnogo mi je žao što nisam primetila da vaša jetra smeta pre nego što sam započela proceduru - rekla joj je i osetila kako joj se suze nakupljaju u očima.

Pacijentkinja ju je pogledala ispitivački, a zatim odgovorila:

- Dušo, što sam starija, to jasnije shvatam da ništa nije sigurno. Znala sam da nešto može da krene po zlu kada sam pristala na operaciju. Važno je da ste rešili problem i da vam je toliko stalo - odgovorila joj je.

Danas lekarka kaže da ju je ta pacijentkinja naučila da priznati grešku ne znači da ste loš lekar.

- U stvari, to mi je omogućilo da postanem još bolja u svom poslu. Ona je tačno videla koliko mi njena bezbednost i zdravlje znače...

- Kada nešto krene po zlu, to me duboko pogodi, ali spremna sam da se nosim s tim i iskreno govorim o tome s većim poverenjem. Ne trudim se da sakrijem kajanje i tugu koje osećam. Kada mi je žao, moji pacijenti to znaju - piše lekarka i dodaje da i u svakodnevnom životu živi prema tom principu.

BONUS VIDEO: