Bolnica
Alo!/Nenad Vujanović
Bolnica, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Denizini roditelji su pažljivo proveravali sve etikete zbog mleka i drugih potencijalnih alergena, ali nisu se setili da provere i zubnu pastu. Čak ni epinefrin u olovci, ni inhalator nisu pomogli roditeljima da povrate svoju ćerku. Otkako je Deniz umrla ovog meseca, njena priča je podeljena preko interneta kako bi je čuli drugi roditelji čija su deca alergična.

Pročitajte još:

Stručnjaci kažu da je ovakav slučaj veoma redak.

- Ovo je prvi put da čujem za tako nešto. Postoje proteini hrane u mnogim različitim lekovima i proizvodima, ali uglavnom te količine i vrste nisu ni izbliza dovoljne da dovedu do rekacije kod velikog broja ljudi sa alergijama – rekao je dr Dejvid Stukus iz Dečje bolnice, koji radi na dečjim alergijama 13 godina.

Preporučujemo i ovo:

On je istakao da ovakvi slučajevi mogu služiti kao podsetnik da alergije na hranu mogu imati teške posledice i da je potrebno pažljivo pregledati etikete i imati uvek sa sobom epinefrin. Denizin slučaj je toliko redak da Stukus kaže da je verovatnije da grom ubije čoveka sa alergijom nego da umre od alergijske reakcije na hranu.

- Nemamo dovoljno detalja da zaista razumemo šta se desilo, ali znamo da ovaj tragičan slučaj ne može odmah da se primeni na sve ljude sa alergijama na određenu hranu – dodao je on.