Aerodrom
EPA/Maja Hitij Pool
gušter , gmizavac

Shutterstock

gušter , gmizavac, Foto: Shutterstock

Većina ljudi donosi suvenire sa putovanja, poput magneta, privezaka za ključeve ili raznih lokalnih stvari. Muškarac kojeg je austrijska policija zadržala na aerodromu pokušavao je da prenese kameleone iz Afrike. Želeo je da u taj kofer prokrijumčari ovaj neobični teret, skrivajući jadne gmizavce u čarapama ili kutijama za sladoled

Austrijske vlasti zadržale su na bečkom aerodromu 56-godišnjaka sa koferom punim kameleona dok je spremao da napusti svoj gejt. Rendgen aparat, kroz koji mora proći prtljag svakog putnika, otkrio je neobično opterećenje u koferu , koje je osoblje aerodroma odmah mobilizovalo.

Muškarac je pokušao da preveze životinje u Beč iz etiopske prestonice Adis Abebe. Lokalne vlasti zadržale su ga na aerodromu u Beču 20. januara. „Brzo je postalo jasno da se u koferu nalaze živa bića koja bi bila dobro zakamuflirana u prirodnom okruženju, ali na kraju nisu mogla da prevare rendgen aparat“, navodi se u saopštenju vlasti.

Kameleoni su odmah prevezeni u zoološki vrt u bečkom Šenbrunu, koji je izjavio da dve životinje nisu preživele putovanje. Sve životinje su došle sa planina Usambara u Tanzaniji. Iako je među gmizavcima bilo odraslih vrsta, neki kameleoni bili su stari jedva nedelju dana.

"Gmizavci su sada smešteni u terarijumima koji zadovoljavaju njihove specifične potrebe, uključujući visok nivo vlage u zemlji i prozračno i hladno okruženje", navodi se u saopštenju. Austrijsko Ministarstvo finansija izjavilo je da su kameleoni namenjeni prodaji u susednoj Češkoj i da bi, prema procenama, čovek na crnom tržištu mogao da primi ukupno do 37.000 evra.

Privedenom muškarcu sada preti novčana kazna od 6.000 evra . „Važni poslovi koje carina redovno doprinosi okončanju stradanja životinja i zadržavanju nesavesnih trgovaca divljinom“, rekao je austrijski ministar finansija Gernot Blumel. "Carinska uprava ne samo da osigurava zaštitu austrijskih preduzeća i potrošača, već takođe nužno doprinosi dobrobiti životinja i zaštiti ugroženih vrsta", dodala je Blumel u izjavi.

BONUS VIDEO