maska, maske , korona
Shutterstock
maska, maske , korona

Shutterstock

maska, maske , korona, Foto: Shutterstock

Moda ide sa godinama i isto tako se i vraća u nemogućnosti stalnog izmišljanja novog, a i ljubavi prema starim dobrim retro stvarima. Polako svetski stil postaje mešavina svega i sve postaje moderno…ali uvek postoji onih par apsolutnih hitova sezone.

Ovu sezonu, a i period svetske istorije je u svakom smislu obeležila pandemija virusa korona, te nas to dovodi do zaključka da su ultimativni hit sezone ni manje ni više nego MASKE.

U službi prevencije zaraze koja se širi vazduhom ili preko Fligelovih kapljica, ovaj virus od nas iziskuje da nosimo maske kako bi zaštitili sebe i druge.

U periodima izolacije, karantina i dokolice, kako je ceo svet kratko stao, počeli smo da stilizujemo i prilagođavamo zaštitne maske svom stilu i potrebama.

Maskama se neznatno menja oblik, one i dalje u svojoj osnovnoj svrsi pokrivaju nos i usta te moraju biti i dobro pričvršćene. Materijal treba da bude gušći kako bi zaista zaustavljao i sitnije čestice da prođu kroz njega, a opet dovoljne gustine da propušta do naših disajnih organa dovoljnu količinu vazduha, kiseonika kako bi mogli nesmetano disati.

mas

Shutterstock

mas, Foto: Shutterstock

Ostalo je nama na izboru pa su tako mnogi počeli da se igraju sa dezenima, sinonimima i pustili svojoj kreativnosti na volju. Mnogima je personalizovanje maske pomoglo da prihvate njenu funkciju i potrebu nošenja. Sve su to psihološki momenti i zanimljive reakcije ljudske prirode na iste.

Bitno je da shvatamo važnost nošenja maski i našu odgovornost pri tom činu, pa neka je ona i u dezenu naše majce ili torbe, ispisana nama bitnim rečima ili simbolima…mi smo sa maskom u ovom momentu simbol društvene odgovornosti.

Hvala vam što nosite maske!

BONUS VIDEO

Naša preporuka