kraljica natalija
Wikipedia
kraljica Natalija

Wikipedia

kraljica Natalija, Foto: Wikipedia

Dana 8. maja 1941. godine umrla je nekadašnja srpska kraljica Natalija Obrenović, koja je svojedobno postala katolkinja i časna sestra. Kraljica Natalija bila je supruga srpskog kralja Milana Obrenovića. Važno je istaknuti da je Milan, zapravo, bio prvi srpski kralj u modernoj istoriji te države.

Naime, Srbija je 1882. godine, upravo u Milanovo doba, uzdignuta iz kneževine u kraljevinu, a on je time od kneza postao kralj.

Kraljica Natalija bila je, ujedno, i majka kralja Aleksandra Obrenovića. Ona i njen suprug Milan imali su konfliktan odnos u braku pa je ona napustila Srbiju i otišla u inostranstvo.

Kralj Milan i kraljica Natalija s Aleksandrom

Promo

Kralj Milan i kraljica Natalija s Aleksandrom, Foto: Promo

 Najveći udarac je doživela kada su njenog sina ubili oficiri 29. maja 1903. Nakon toga se sprijateljila s jednom španskom porodicom i tako prešla u katoličanstvo. Do danas su sačuvani neki od njenih dnevnika i pisama. Živela je sve do 1941. godine, kad je umrla u blizini Pariza u dobi od 81 godine. Bila je katolkinja tokom poslednjih 38 godina, u drugoj veri proživela je gotovo polovinu svog života.