Park, šetnja
Alo!/ Rajko Ristić
Park, šetnja

Alo!/ Rajko Ristić

Park, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Srbija je jedna od dve ekonomije na Zapadnom Balkanu koje imaju najnižu stopu nezaposlenosti. Prošlogodišnji plan koji je imala Srbija na temu nezaposlenosti premašen je za 15 odsto. 

Veliki broj stranih investicija dovele su do toga da se otvore i nova radna mesta, te smanjenje stope nezaposlenosti koja se u ovom trenutku nalazi na istorijskom minimumu i iznosi oko 11 odsto, dok je plan tu brojku smanjiti na jednocifren.

Protekle godine zabeležena je najniža stopa nezaposlenosti i najviša stopa zaposlenosti, a najbolji rezultati su postignuti u Vojvodini i u beogradskom regionu.

POVEĆANJE PLATA I PENZIJA UOPŠTE NEĆE BITI MALO! Srbija će primenjivati švajcarski model?! Rast će biti veći nego ikad pre!

Najviše se zaposlilo u prerađivačkoj oblasti, trgovni, građevinarstvu i oblasti usluga.

Direktor NSZ Zoran Martinović nedavno je izjavio da će se u 2019. raditi na tome da se zaposlenost u Srbiji poveća kroz obuke, procese obrazovanja i prekvalifikacije u kojima će učestvovati oko 10.000 ljudi.

- To se odnosi na stručnu praksu, obuke kod poznatog poslodavca, ali i programe pripravništva koje ćemo ponovo pokrenuti posle duži niz godina. Pored toga, mnogi koji su sada zaposleni mogu da računaju na otvaranje sopstvenog biznisa, kao i na zapošljavanje kod privatnih poslodavaca - kazao je Martinović.

IMAMO ČVRSTU OSNOVU ZA DALJI RAST! Savet za ekonomska i finansijska pitanja EU potvrdio odlične ekonomske rezultate Srbije!

Po njegovim rečima, u decembru 2018. je na evidenciji NSZ bilo 552.000 ljudi, a stopa nezaposlenosti bila je 11,3 odsto.

- To je najniža stopa nezaposlenosti ikada zabeležena - ocenio je Martinović.

On je rekao da je iz državnog budžeta u 2019. izdvojeno oko 4,5 milijardi dinara za realizovanje aktivne politike zapošljavanja.

- Imaćemo i 200 miliona dinara iz sredstava Evropske unije, a očekujemo i da lokalne samouprave do 20. februara apliciraju za sredstva za finansiranje lokalnih akcionih planova - kazao je Martinović.

Radnu poziciju u Srbiji diktira obrazovanje, međutim, to ne znači da oni sa nižim obrazovanjem ne mogu da zarađuju i više od proseka.

Pet najplaćenijih zanimanja u Srbiji:

1. Biti računarski programer, zaposliti se u vazdušnom saobraćaju, ili se baviti istraživanjem tržišta znači i izabrati pravi put. Naime, sudeći po zvaničnoj statistici, u tim delatnostima su plate najveće u Srbiji, skoro četiri puta veće u odnosu na prosečnu.

2. Poslovi u oblasti informisanja i komunikacija generalno su dobro plaćeni, a najplaćeniji su oni koji se u tom sektoru bave računarskim programiranjem i konsultantskim delatnostima. U martu ove godine na tim pozicijama prosečna neto zaradaje iznosila čak 176.335 dinara.

3. Plate pilota svuda u svetu, pa i u Srbiji, za veliku većinu građana abnormalne i da prelaze nekoliko hiljada evra. Verovatno se i zbog njihovih zarada, oblast vazdušnog saobraćaja izdigla po visini plata. Prema podacima RZS, u tom sektoru u martu su prosečna primanja iznosila 162.468 dinara.

4. Na ceni su i oni koji se bave organizovanjem i sprovođenjem reklamnih kampanja. Tako je u oblasti reklamiranja i istraživanja tržišta zabeležna prosečna zarada od 131.447 dinara.

5. Zvanična statistika kaže da plata u proseku u upravljačkoj delatnosti i savetovanju (oblast stručne, naučne i tehničke delatnosti) iznosi 127.618 dinara, a tu spadaju zanimanja kao što su: diplomirani inženjer, naučni saradnik, menadžer...

 

Pet najisplativijih poslova za koje vam ne treba fakultetska diploma:

1. Kvalitetan i dobro izreklamiran ženski frizer mesečno može da zaradi bar 1.000 evra. Cene šišanja idu i do 2.500 dinara, dok ostali tretmani kose koštaju i mnogo više.

2. Dnevnice kvalitetnih zidara kreću se od 25 do 30 evra, montažeri rashladnih uređaja u letnjem periodu zarađuju oko 70 evra po jednom nameštanju klime. Keramičari mogu da zarade oko 10 evra po kvadratu postavljenih pločica, dok vodoinstalateri za kompletno osposobljavanje kupatila zarađuju 250 evra.

3. Klasičan hleb danas mese mašine. Ipak, pekarski zanat sve je više na ceni, jer u pekarama svakodnevno raste ponuda finih lisnatih testa, koktel peciva i specijalnih vrsta hleba. Stučnjaka koji znaju da ih naprave nema dovoljno, pa su oni malobrojni dobro plaćeni. Njihova prosečna zarada je 500 evra.

4. Atestirani zavarivač jedno je od najtraženijih zanimanja u Srbiji i najplaćeniji.

5. Da bi neko držao individualne treninge nije mu potreban završen fakultet ili viša škola. Dovoljno je da završuite neki od kurseva i dobijete sertifikat, a kada krenete da se bavite ovim poslom možete zaraditi oko 12.000 dinara mesečno.

 

Ovo su samo neki od najatraktivnijih i najplaćenijih zanimanja u Srbiji od kojih vrlo lepo može da se zaradi i živi u Srbiji.

U OVOM SRPSKOM GRADU PRAVA POMAMA Traže 200 radnika: Potrebni inženjeri, komercijalisti, vozači, električari, prodavci!