Hašim Tači
Tanjug/Dimitrije Goll
Hašim Tači

Tanjug/Dimitrije Goll

Hašim Tači, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Gaši je za Kosovo onlajn rekao da se Tači obratio u svojstvu predsednika privremenih institucija, iako optužnica protiv njega pred Specijanim sudom još nije potvrđena.

"Njegovo obraćanje je potvrda onoga što se i očekivalo, a to je da Specijalni sud u Hagu neće zaustaviti svoj rad i da će nastaviti sa procesuiranjem i ubuduće, dok se ne okonča i poslednji predmet", kaže Gaši.

On ocenjuje da bi ukidanje Specijalog suda u Hagu imalo vrlo negativne konsekvence po Prištinu i dodaje da bi najbolje bilo izmeniti Zakon o radu Specijalnog suda kako bi obuhvatio sve zločine koji su se dogodili na KiM.

OVK

EPA

OVK, Foto: EPA

Gaši ukazuje da kosovska skupština ima mandat da prekine rad Specijalnog suda i da je potrebno da dve trećine poslanika glasa za to, ali ističe da je to nemoguće jer se Srpska lista neće saglasiti sa tim. "Najpre bi trebalo promeniti ustav i tek nakon toga da se zakonski prekine rad Specijalnog suda. Postoji i treća mogućnost, da se promeni Zakon o Specijalnom sudu i ja mislim da je to najbolje, i da se istraže svi ratni zločini počinjeni na Kosovu”, kaže Gaši.

Za razliku od prvih optužnica, za koje je juče istekao krajnji rok objavljivanja, Gaši smatra da optužnica protiv Tačija neće čekati krajnji rok za potvrđivanje ili odbacivanje.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je sinoć da traži od skupštine da mandat Specijalizovanih veća traje do odluke Saveta Evropske unije o zatvaranju te međunarodne institucije.