Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Pariz
Printscreen Instagram/Budućnost
Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Tanjug

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

 

Prištinska Gazeta danas piše o tome da francuski predsednik Emanuel Makron nije obavestio specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa o sastanku koji je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom proivremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem imao u Parizu 12. novembra.

MAKRON HITNO POZVAO VUČIĆA I TAČIJA NA SASTANAK!

AUTOR: Blic/D.S. DATUM I VREME: 12.11.2019. 11:36 - 12.11.2019. 12:04 Iznenadan poziv! Vučić i Makron, Foto: Tanjug/Kabinet Predsednik Francuske Emanuel Makron iznenada je danas pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija na sastanak, nezvanično se saznaje. PA IMA LI VEĆE GNJIDE OD NJEGA?!

 

List navodi da je Dik Kastin iz Grenelovog kabineta potvrdio da Pariz nije kontaktirao američku stranu povodom tog sastanka.

Gazeta dodaje da Makron nije kontaktirao Grenela ni u vezi sa planovima za mogući sastanak predstavnika Beograda i Prištine u januaru 2020. godine, a što je izjavio Aleksandar Vučić nakon sastanka sa šefom francuske države u Parizu.

 

List podseća da je Vučić tada rekao da je sa Makronom dogovoren telefonski razgovor u decembru, kako bi nakon formiranja vlade u Prištini razmotrili Makronov plan za januarski sastanak.

On je naveo i da Francuska želi da igra ključnu ulogu u dijalogu izmedu Beograda i Prištine.

"Ambasador Grenel nije bio u kontaktu sa predsednikom Francuske u vezi sa bilo kojim sastankom", potvrdio je Kustin za Gazetu.

Ričard Grenel

EPA/EFE

Ričard Grenel, Foto: EPA/EFE

 

List navodi da su američko-francuski odnosi zahladneli nakon posete Trampa Francuskoj, tokom koje je šef Bele kuće rekao je da bi bez Amerikanaca Francuzi govorili nemački jezik, aludirajući na američku podršku oslobađanju Francuske u Drugom svetskom ratu.

Gazeta dodaje da Grenel u međuvremenu nastavlja da se fokusira na Prištinu i Beograd.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kastin je potvrdio da je on u stalnom kontaktu sa vlastima u Beogradu i Prištini, ali i sa poslovnim ljudima jer je njegov cilj i dalje promovisanje ekonomskog razvoja regiona.

BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare