Vučić otkrio šta će tražiti za Kosovo

Sastanak sedmog septembra

Aleksandar Vučić Srbija mapa
Aleksandar Vučić Srbija mapa, Foto: printscreen/Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u nastavku pregovora sa Prištinom zahtevati formiranje Zajednice srpskih opština.

- Sedmog septembra, ja ću ići u Brisel i tražiti razgovor o Zajednici srpskih opština - rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da u Briselu teku razgovori i da je Srbija želela da ti razgovori budu suštinski, a ne formalni.

- Za nas je užasna vest o pokušaju donošenja zakona o tzv. zaštiti OVK i ja sam o tome razgovarao sa Lajčakom i ukazao da je to uvod u stanje da niko na KiM ne sme da misli drugačije, inače će biti uhapšen - poručio je on i rekao da će videti kako će Brisel na to reagovati.

Rekao je da za Beograd nije nimalo laka situacija, jer velike sile ne odustaju od stava da je rešenje kosovskog pitanja jedino međusobno priznanje.

Vučić je rekao da ako je suština da svuda u regionu ne može da se misli glavom, već da budemo samo saglasni sa onim što nam se servira, to onda više nema nikakvog smisla.

- Videćemo kako će Brisel da reaguje. Oni na razgovore dolaze i dobijaju podršku od dobrog dela međunarodne zajednice, kao i da je smisao svega da Srbija prizna Kosovo. Onda nam to recite. Nadam se da će nam to u nekom narednom periodu i reći - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Amerika i Nemačka neće povući priznanje Kosova i da će gledati kako da nas uvuku u to.

- Suština je što niko ne razgovara o suštinskim problemima. Hoćemo stvarni dijalog a ne samo da nam govore kako hoće da ih priznamo. Mi smo međunarodno priznati. To sam svima rekao. Tražio sam da razgovaramo o stvarinim problemima, ali to očigledno nekoga ne zanima - rekao je Vučić.

- Ono što mene brine jeste što se govori o nekakvim papirima, a ne o drugim suštinskim stvarima - istakao je Vučić, i naveo da će nastavak dijaloga biti održan 7. septembra, kao i da će on ići na te razgovore.

- Zato ću i ja da izvučem papir iz 2013. potpisan pod okriljem EU u Briselu, za osnivanje ZSO, da se prvo ispuni ono što je potpisano - rekao je Vučić naglasivši da sve ovo što danas govori pred nama rekao i pred Palmerom, i pred Lajčakom, Hisenijem.

Povezane vesti

 • Korisnik: Usud
  07/08/2020 - 15:48
  Hrabar covek ovaj nas Predsednik Vucic.Svaka mu cast!
  • Rade @Usud
   09/08/2020 - 10:39
   ZSO da, ali u okviru kosovskog ustava. I to je maksimum. Inace Rusija i Kina su daleko a Bog je visoko.
 • Korisnik: mire
  07/08/2020 - 12:31
  okrenite se totalno Rusiji i Kini...EU nam ne treba...a posle uzeti što nam pripada...
  • alex roth @mire
   07/08/2020 - 19:33
   ne postoji nikakva alternativa za razgovore o otetom srpskom kosovu koje ostaje vecno to sto je bilo hikjadu proteklih godina.nesaboravna je pecka patrijarsija i srz srpske drzave koju su srbi vecno branili od raznih nezaboravljenih agresora.niko nema to bozansko pravo trgovanja u ime srpskog naroda koji je bozanski vezan za sve otete teritorije tokom poznatih ratnih agresija na slobodu vecnog srpskog naroda pravoslavnog slovenskog hriscanstva.amen.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi