Vjosa je naivna, postignuti sporazumi ne mogu da se dovode u pitanje!

Politički analitičar Škeljzen Maljići kaže da su izjave v.d predsednice Kosova Vjose Osmani o osporavanju delova Briselskog i Vašingtonskog sporazuma van diplomatske logike, i da je njegovo mišljenje da je pospešivanje ekonomske saradnje zemalja Zapadnog Balkana višestruko korisno.

Vjosa Osmani
Vjosa Osmani, Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

“Dijalog je zastao već nekoliko godina, ali se ti sporazumi ne mogu dovoditi u pitanje. To je radio i Tači. Ona je prilično naivna u nekim stvarima i ta njena izjava je više za unutrašnju upotrebu nego što će to neko shvatiti ozbiljno. Svakako treba nastaviti dijalog ne dovodeći u pitanje sporazume, oni su na neki način garanti za status kvo, a šta dalje može samo u dogovoru sa međunarodnim faktorima”, kaže Maljići za Kosovo Onlajn.

Vašingtonski sporazum Maljići ocenjuje kao veoma pozitivan i ozbiljan korak, koji će naročito doprineti stabilnosti na Balkanu kroz ekonomsku saradnju.

“Mini Šengen je jedini put kojim može da se produktivno nastavi dijalog i da se osigura normalizacija odnosa između Kosova i Srbije i uopšte da se stabilizuje region zarad bolje perspektive. To je usko povezano sa obećanjima i ugovorima koji su potpisani o investicijama, koje Amerika treba da donese u regionu, na Kosovu i u Srbiji”, ističe Maljići.

On smatra da će nova američka administracija nastaviti kontinuiranu saradnju sa Evropskom unijom po pitanju dijaloga Kosova i Srbije.

“Odlazeća američka administracija je rekla da statusna i politička pitanja Kosova i Srbije treba da se reše sa Briselom, videćemo kolika će biti i koje vrste koordinacija između Vašingtona i Brisela kada sledeće nedelje Bajden preuzme vlast, ali mislim da će biti kontinuiteta, kao što je i Palmer ovih dana izjavio”, objašnjava Maljići.

Prema njegovim rečima preuzete obaveze se ne mogu izbegavati već kompromisno realizovati, ističući da se postignuti sporazumi mogu preispitati, ali nikako negirati.

“Treba videti šta dalje sa Briselskim sporazumom, tu su neke stvari koje su obavezujuće čak i to formiranje Zajednice srpskih opština, to nije niko dovodio u pitanje u suštini, samo su sporne kompetencije oko čega se nisu slagale kosovska i srpska strana. Da to ne može da bude nivo autonomije, već jedno telo koje će se kolektivnije brinuti o Srbima na Kosovu. Ako se ide na neko suštinsko revidiranje to mogu da dogovore velike sile i lokalni faktori, nije nemoguće ono što traži Vjosa Osmani, ali to mora da se bolje formuliše, a ne da se na neki način negira taj sporazum”, zaključuje Maljići.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi