Petar Petković
Privatna arhiva
Petar Petković

Privatna arhiva

Petar Petković, Foto: Privatna arhiva

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da to što Albanci sa Kosova napadaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića najbolje govori o tome ko se bori za srpske interese na Kosovu.

"Neće oni da napadnu ni Mlađana Đorđevića, ni Jeremića ni Đilasa", rekao je Petković.

Upitan da prokomentariše politiku opozicije u Srbiji, Petković je rekao da politika opozicije ne postoji, jer politika su program, jasni ciljevi, konkretne ideje.

"Ovde se radi samo o mržnji pema predsedniku Aleksandru Vučiću i svemu onome dobrome što radi. Predsednik izađe sa novim brojkama, govori da je povećana prosečna plata u Srbiji, da će do kraja godine biti 570 evra, da se povećavaju plate i penzije, da će do Sretenja biti usvojen novi paket pomoći srpskoj privredi, a do sada smo privatnicima i građanima dali oko šest milijardi evra u vreme korone. Kada se grade nove fabrike, kada se sada gradi šest novih autoputeva, napada se predsednik Vučić, ugrožava njegova porodica, upućuju vrlo opasne pretnje smrću što je apsolutno nedopustivo. I kad to sve vidite onda je jasno da se takva netrpeljivost generiše pre svega iz izjava koje dolaze od neodgovornih opozicionara koji bi bukvalno i da zgaze sopstvenu državu samo da bi naudili Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, predstavnici opozicije bi sada da brane Kosovo, a u vreme kad su bili na vlati su radili nešto drugo.

"Videli smo šta je radio Borko Stefanović, koji dogovara sa čelnim ljudima iz Stejt Dipartmenta da Amerika zastane sa priznanjem Kosova, da to ne ugrozi Tadića u kampanji, da Tadić može da pobedi, a posle nek bude šta bude. E tako su oni vodili državu. Pa se sada sećaju KiM, a uveli granicu između Srba i Srba 2011. godine, doveli Euleks, izmestili odbranu Kosova iz UN na teren EU. Sve su radili da upropaste Kosovo i sad nama pričaju kako mi izdajemo Kosovo“. ukazao je Petković.

On je podsetio da je Mlađan Đorđević bio savetnik Borisu Tadiću u vreme kada je više od 90 država priznalo Kosovo, ukazavši da je za vreme sadašnje vlasti 18 država povuklo priznanje.

Đorđević: Petkovićeva izjava na granici krivičnog dela

Na Petkovićevo gostovanje na TV Hepi reagovao je Predsednik Pokreta "Oslobođenje" Mlađan Đorđević, koji je ocenio da je izjava direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju da je sa Prištinom potrebno kompromisno rešenje i "nalaženje na pola puta" na granici krivičnog dela.

Đorđević je u saopštenju naveo da Krivični zakonik Srbije u članovima 306 i 307 jasno kaže da je pokušaj otcepljenja ili priznanja okupacije dela teritorije Srbije kažnjiv zatvorom i podsetio da je grupa profesora prava pre nekog vremena zbog toga podnela krivičnu prijavu protiv predsednika Aleksandra Vučića.

"Uostalom, neka se Petković i njegov šef Vučić dogovore šta pričaju, pošto su pre malo više od mesec dana govorili da ništa nisu potpisali i da Srbija ništa nije predala, a Petković sada navodi da je potpisano čak 48 sporazuma i da je sa srpske strane sve iz tih sporazuma ispunjeno", kazao je Djordjević.

Djordjević je rekao da je pitanje šta je sve vlast Aleksandra Vučića predala Albancima i šta se još nalazi u tih 48 sporazuma, pošto se mnogi kriju od javnosti.

On je pozvao da se svih 48 sporazuma stavi na uvid javnosti i naglasio da će Pokret "Oslobodjenje" nakon promene vlasti insistirati na poništavanju svih dogovora sa vlastima u Prištini.

Pročitajte još: