DODIK POSTAVIO NAJMOĆNIJE PITANJE IKADA! Upućeno je Zapadu, a tiče se Srbije i Albanije!

Ako svet Albancima dozvoljava to što zagovara Aljbin Kurti, zašto onda i nama Srbima ne bi to isto bilo dozvoljeno?! Stvaranje 'velike Albanije' značilo bi usvajanje novih principa na Balkanu.

Milorad Dodik
Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

* Ako može velika Albanija, zašto ne može velika Srbija

* Dodik postavio moćno pitanje Zapadu

* Kurti debelo greši ako misli da je moguće dugoročno nešto dozvoljavati jednom, a braniti drugom narodu

Ako Aljbinu Kurtiju, glavnom kandidatu za premijera lažne države Kosovo, bude dozvoljeno da pravi 'veliku Albaniju', Srbi će imati puno pravo da ujedine Srbiju i Republiku Srpsku!

Ovu jasnu poruku međunarodnoj zajednici uputio je juče Milorad Dodik, bivši predsednik RS i aktuelni član Predsedništva BiH, koji naglašava da se na Balkanu ne mogu doveka sprovoditi dvostruki standardi. Dodik upozorava da bi stvaranje 'velike Albanije' koju priželjkuje Kurti značilo usvajanje novih, potencijalno veoma opasnih principa na Balkanu.

Kutri upravo povukao potez koji sve menja!

AUTOR: Tanjug/Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 12.10.2019. 21:23 Kandidat za premijera privremenih prištinskih institucija i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će, ako bude premijer, njegova vlada značajno smanjiti broj ministarstava.

Prema njegovim rečima, Kurti debelo greši ako misli da je moguće dugoročno nešto dozvoljavati jednom, a braniti drugom narodu.

- Usvajanje novih principa na Balkanu, koje zagovara Aljbin Kurti za Albance u pokušaju da se stvori 'velika Albanija', moralo bi da važi i za druge narode na Balkanu, pre svega za Srbe. Na Balkanu se ne mogu doveka sprovoditi dvostruki standardi, da ono što je dozvoljeno jednom narodu drugom bude strogo zabranjeno, kako to misli Kurti. Srpski narod nema razumevanja za to i neće to trpeti. Jer ako je nešto dozvoljeno drugima, kako to za Šiptare zagovara provokator Kurti, zašto onda i Srbima ne bi to isto bilo dozvoljeno?! - pita Dodik komentarišući Kurtijevu izjavu da Kosovo i Albanija treba da se integrišu u federaciju kao Nemačka.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Tanjug

- Republika Srpska se zalaže za mir i stabilnost, za poštovanje međunarodnih obaveza, pre svega Dejtonskog sporazuma, i podržava rešavanje kriznih pitanja mirnim putem, dogovorom i kompromisom. Ali stvaranje 'velike Albanije' koje najavljuje Kurti značilo bi uvođenje i usvajanje nekih novih principa na Balkanu - podvlači Dodik.

Prethodno je Aljbin Kurti, inače, izjavio da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije.

- U okviru EU ne može se dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. A naš savez se mora dogoditi ovde. Kosovo i Albanija treba da se integrišu u federaciju kao Nemačka - kazao je Kurti.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Komentarišući ove navode, šef Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da je Dodikova izjava logična.

- Albanski premijer Edi Rama u saradnji sa vlastima u Prištini već godinama gradi političku, ekonomsku i bezbednosnu strukturu za zajedničku državu. Ramin pristanak na 'mali Šengen' sa Srbijom i Makedonijom mogao bi lako da posluži kao smokvin list za ostvarenje tih ciljeva. Dodik sa pravom pravi paralelu sa RS i Srbijom, sa tom razlikom što SAD i Zapad prećutno podržavaju Albance jer u njima vide instrument za sprovođenje geostrateških interesa, što sa Srbima, bar zasad, nije slučaj - podvlači Paić.

Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da Dodikova izjava prati političku logiku koju zapadni zvaničnici uporno ignorišu.

- Bilo kakav pokušaj stvaranja 'velike Albanije' doveo bi do tektonskih potresa na već trusnom području Balkana koji ne bi mogli da zaobiđu BiH. A BiH od početka predstavlja krajnje disfunkcionalnu državu i klasičan međunarodni protektorat - zaključuje Vukoičićeva.

 BONUS VIDEO: Helena Gavran ima četiri godine i tumor na mozgu. HITNO POTREBNA POMOĆ

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi