Ričard Grenel
EPA/EFE
Ričard Grenel

EPA/EFE

Ričard Grenel, Foto: EPA/EFE

Fondacija smatra da je imenovanje Grenela za specijalnog izaslanika važan potez, jer su, kako smatraju, SAD od 1990-ih godina "žrtvovale značajne količine krvi i bogatstva kako bi obezbedile da Balkan ostane stabilan i da na njemu vlada mir".

Zato bi SAD, navodi se u tekstu objavljenom na zvančnom sajtu te fondacije, trebalo da imaju pravo na reč u bilo kojem značajnijem dešavanju u regionu.

PROČITAJ JOŠ:

Američki konzervativni tink-tank govori o pet pricipa koje bi Grenel trebalo da sledi tokom pregovora Beograda i Prištine.

Fondacija najpre upozorava Grenela da mora da bude svestan činjenice da ništa na Balkanu nije lako i jednostavno.

"Petljanje sa granicama je loša ideja, saradnja sa evropskim zemljama u regionu povećava izglednost uspeha, a SAD bi trebalo da budu strpljive sa Kosovom i da budu svesne da je Srbija uporište Rusije na Balkanu", navodi se dalje u tekstu.

SAD bi u pristupu Srbiji trebalo da budu realistične i da tu zemlju posmatraju onakvom kakva jeste, odnosno da budu svesne da Beograd sarađuje i sa Kinom, i sa Rusiojom i sa Zapadom, navodi "Heritidž", ističući da to ne znači da bi Vašington trebalo da prestane da po pitanju Srbije nastavi da istražuje pristup koji bi imao smisla.

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel

Tanjug/ Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Foto: Tanjug/ Z. ŽESTIĆ

"SAD bi trebalo da priznaju da nije verovatno da će se Srbija u skorije vreme pridružiti zapadnim strukturama i da bi bilo naivno održavati nadu o značajnoj promeni putanje te zemlje", dodaje američka fondacija.

Konzervativni tink-tenk sa sedištem u Vašingtonu navodi da bi ambasador Grenel u trenutku kada zavrne rukave i upusti se u raspetljavanje Gordijevog čvora koji je ustvari region Balkana, trebalo da sledi pet prioncipa.

Kao prvo, Grenel bi trebalo da razume da na Balkanu ništa nije lako, ponavlja "Heritidž" i dodaje da bi Grenel trebalo da ima na umu američke doprinose regionu u prošlosti.

"I Beograd i Priština će predložiti pojednostavljene i na prvi pogled lake predloge za normalizaciju međusobnih odnosa", predviđa fondacija.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

U tekstu se još jednom podseća da su SAD uložile ogromna sredstva na Balkanu posle kraja "Hladnog rata".

"Desetine hiljada američkih vojnika služilo je na Balkanu, a SAD su potrošile milijarde dolara, i sve to u nadi da će stvoriti bezbedan i prosperitetan region koji će jdnog dana biti deo transatlantske zajednice", navodi "Heritidž".

Drugi princip koji bi Grenel trebalo da sledi jeste da bude specijalni izaslanik, a ne kartograf.

Obrazlažući ovaj princip, američka fondacija navodi da bi razmena teritorija i crtanje novih granica na osnovu etničkih i verskih linija otvorilo Pandorinu kutiju i da bi predstavljalo, kako se dodaje, "opasan presedan".

Treći princip kojeg bi Grenel trebalo da se pridržava jeste da radi sa Evropom, a ne protiv nje, preporučuje "Heritidž" i navodi da je stabilnost na Balkanu jedna od oblasti politike koja Vašington i Brisel najviše ujedinjuje.

Niko u Srbiji ne piše o Silviji Gulard! Krije li se iza svega zavera za rušenje Makrona kao najmoćnijeg čoveka Evrope?!

AUTOR: Alo.rs/A.Mlakar DATUM I VREME: 11.10.2019. 20:48 - 11.10.2019. 20:55 Previranje u EU Aleksandar Vučić, Foto: D.S. * Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pojasnio je trenutna previranja u EU * Vučić je objasnio da u EU vlada velika neizvesnost posle pada Silvije Gulard * Miljenica francuskog predsednika Emanuela Makrona doživela je politički brodolom na saslušanju za evropskog komesara.

"Budi strpljiv kada je u pitanju napredak Kosova. To je siromašna zemlja koja pati od visoke stope nezaposlenosti i korupcije", četvrti je princip za koji "Heritidž" navodi da bi Grenel trebalo da sledi.

Poslednji, peti princip vašingtonski tink-tenk vezuje za Srbiju i savetuje Grenelu da "otvori četvoro očiju" kada bude radio sa tom zemljom.

"Neki srpski političari imaju dobru priču o tome kako hoće da se pridruže transatlantskoj zajednici, dok u stvari nastavljaju da se dodvoravaju Kremlju. Tvorci američke politike bi trebalo da budu svesni činjenice da Srbija, ne samo da nije garant stabilnosti na Balkanu, već da je i dalje izvor nestabilnosti", ocenjuje dalje američka konzervativna fondacija.

Ova organizacija dodaje da je ta tvrdnja "posebno tačna" kada je reč o BiH, gde, kako navodi, "Beograd podržava separatizam u Republici Srpskoj".

"To ne znači da bi SAD trebalo da prestanu da tragaju za smislenim pristupom Srbiji, već da bi svaki pristup koji zauzmu trebalo da bude pragmatičan i preduzet na osnovu realističnog gledanja na Srbiju", zaključuje "Heritidž" fondacija.

BONUS VIDEO: