Hašim Tači
Printscreen
Hašim Tači

Printscreen

Hašim Tači, Foto: Printscreen

Oni su zasedanje pratili video linkom iz zatvorske jedinice u Hagu. Tema sednice bila je dokle se stiglo sa istragama tužilaštva i odbrane. Tači i Seljimi su tražili da sa brane sa slobode i o tome će odluka biti doneta posle novogodišnje pauze.

Inače, Hašim Tači, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi i Kadri Veselji terete se za ratne i zločine protiv čovečnosti, mučenja, kidnapovanja i zlostavljanja nad najmanje 407 ljudi, kao i za najmanje 98 ubistava.

Tužioci: Javljaju se novi svedoci, istraga mora da traje

Iz tima tužilaštva je istaknuto da postoji puno razloga da se nastavi istraga, jer se, na primer, otkrivaju svedoci koji ranije nisu hteli da svedoče, pa su sada smogli snage da svedoče. Neophodno je dozvoliti da istraga kontinuirano traje.

Da li će Tači biti osuđen?

 

- Sa nestrpljenjem očujemo da suđenje počne i da iznosimo dokaze koje smo prikupili, ali ne možemo dati datum kada će se završiti naše istrage. Mi smo spremni da suđenje počne u septemrbu i da do jula podnesemo pretresne podneske - naveli su tužioci. - Ako se ovaj datum suđenja pomeri, onda ćemo podneske podneti kasnije.

Iz Tužilaštva je navedeno da su odbrani dostavili i 1309 potencijalno oslobađajućih dokaza.

Odbrana je navela da imaju poteškoća u kategorizaciji dokaza, da oni nisu jasno klasifikovani, pa su tražili da tužioci dovede dokaze u vezu sa delom iz optužnice, sa konktretnim događajem i lokacijom. Tužioci su odgovorili da će to biti klasifikovano u tabeli.

Odbrana se buni da istraga traje i dalje i traži da se negde podvuče crta sa novim dokazima i svedocima.

Sudija odbio zahtev da se usmeno raspravlja o puštanju na privremenu slobodu

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju odbio je zahteve bivših lidera OVK da se usmeno raspravlja o njihovom puštanju na privremenu slobodu. Oni su želeli i usmeno da govore o razlozima zbog kojih treba da budu pušteni, ali to nije prihvaćeno. Hašim Tači je tražio da bude pušten, pa makar boravio u kućnom pritvoru i van Kosova i Metohije, pa čak i regiona. U prilog da Redžep Seljimi treba da se brani sa slobode pisao je i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Odbrana: Spremni za suđenje tek na leto 2022.

Odbrana navodi da bi mogli da budu spremni za suđenje tek na leto 2022. godine i da im treba 18 meseci da formiraju svoje timove i vode istrage.

Advokat Kadrija Veseljija Ben Emerson, koji je inače ranije zastupao i Ramuša Haradinaja pred Tribunalom u Hagu, rekao je da je tada suđenje počelo dve godine posle pretpristupnih podnesaka.

- Tada smo imali ceo veći tim "londonske gradske službe". Sada imamo jednog advokata koji će raditi na Kosovu, i još šest istražitelja. S obzirom da nema vakcine protiv korone u široj primeni možda će suđenje biti i početkom 2023. - rekao je Emeson i naveo da je u slušaju Fatmira Ljimaja pre Tribunalom počneo posle 18 meseci.

Advokat Veseljija: Tražićemo da se klijent brani sa slobode

Advokat Veseljija, Emerson, najavio je da će tražiti da se njegov klijent brani sa slobode i da će tražiti da se usmeno polemiše o tome.

Tači ostaje u pritvoru i posle 5. januara

Advokat Hašima Tačija, Dejvid Huper rekao je da mu je Tužilaštvo odgovorilo u vezi zahteva za puštanje na privremenu slobodu njegovog klijenta i to na 21 stranici, plus 200 stranica potkrepljujućeg materijala.

- Tražim više od pet dana da na to odgovorim i da mi se da rok do 7. januara. Treba mi vreme da proučim, a ima tu i novih pitanja koje moram da proučim - rekao je Huper.

Hašim Tači

Facebook

Hašim Tači, Foto: Facebook

On je dodao da žali što je sudija odbio njihov zahtev da se na posebnom zasedanju govori o privremenom puštanju na slobodu.

- Hteo sam da idem u Hag da se vidim sa Tačijem, ali ne može da se dođe u hotel u Hagu zbog epidemije korona virusa, nema ni restorana - rekao je Huper.

Ovo pomeranje rokova značilo bi da Tači ostaje u pritvoru i posle 5. januara, kada treba da se napravi prvi presek o njegovom pritvoru (na svaka dva meseca može se razmatrati puštanje na privremenu slobodu). Advokati ostalih su takođe tražili pomeranje rokova, što znači da oni ostaju u pritvoru, a da će se tek do marta polemisati o tome, kada će imati drugu priliku da traže privremenu slobodu.

Tužioci su istakli da se protive privremnim puštanjima na slobodu, ali i promenama rokova. Oni su istakli da postoje velike šanse da zastrašuju svedoke.

Naredna konferencija biće održana u januaru.