Hašim Tači
E-STOCK
Hašim Tači

E-STOCK

Hašim Tači, Foto: E-STOCK

U pismu Tači navodi da će medalje za zasluge dobiti i Trampovi najbliži saradnici, savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Robert O’Brajan i izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Naši dobro obavešteni izvori iz južne srpske pokrajne navode da je Tači ovim odlikovanjem iznenadio svoj kabinet, ali i javnost u Prištini.
- Njegovi najbliži saradnici su burno reagovali kada su u medijima pročitali informaciju da će Tači odlikovati Donalda Trampa. Neki su mu zamerili što je zaobišao proceduru i što nije konsultovao komisiju koja se time bavi - kaže izvor za „Alo!“ i dodaje da je Hašim Tači ovu odluku najverovatnije doneo na nagovor svog novog savetnika Vilijama Vokera.

- Tači želi i da omekša stav SAD prema Prištini jer se pokazalo u Vašingtonu da je Tramp blagonakloniji prema Beogradu. Odmah nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući stigla je potvrda od Grenela da Tramp razmišlja o datumu kada će posetiti Srbiju, pa Tači ovim ordenom želi da ga pozove da poseti i Prištinu. Naravno, od toga nema ništa jer Donald Tramp nikada neće posetiti Prištinu - kaže naš sagovornik.
Isti orden ranije su dobili Bil Klinton, Džozef Bajden, Medlin Olbrajt, Džon Mekejn, kao i pojedini političari iz Albanije.

Odlikovanje i za ženukoja je čuvala teroriste

U danu kada je doneo odluku da odlikuje predsednika SAD Donalda Trampa, Hašim Tači je orden „Heroina Kosova“ dodelio i Azi Tači Ferizi iz Plužina, ženi koja je godinama skrivala i hranila pripadnike terorističke OVK. Azi Tači Ferizi je majka ozloglašenog pripadnika OVK Džavida Ferizija. - Njena kuća je bila siguran dom za pripadnike OVK. Ona nas je skrivala, čuvala i hranila. Aza je naša heroina i ona je majka svih boraca OVK - napisao je Tači na Fejsbuku ispod fotografije sa Azom. Kako nezvanično saznajemo, ovo je naljutilo mnoge u američkoj administraciji koji su Tačiju poslali poruku da nikako nije smeo da u istom danu odlikuje Donalda Trampa i pripadnike OVK.