Aleksandar Vučić, Hašim Tači
Andrei Pungovschi
Aleksandar Vučić, Hašim Tači

Andrei Pungovschi

Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Foto: Andrei Pungovschi

Najavljujući koncept za sastanak sa srpskom delegacijom u Parizu 1. jula, predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači još jednom je gurnuo prst u oko Beogradu. Kako je najavio, on će na razgovorima čiji će domaćin biti predsednik Francuske Emanuel Makron izneti podršku ideji da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pridruže "teritoriji Republike Kosovo"!

To bi, smatra on, bilo "ispravljanje istorijske nepravde":

- Vidim da je neophodno korigovati granicu bez uticaja na ijedan centimetar teritorije "Republike Kosovo". Ja sam za korekciju, ne za razmenu i predstaviću tu ideju i u Parizu.

Hašim Tači

EPA/ARMEND NIMANI

Hašim Tači, Foto: EPA/ARMEND NIMANI

 

Ovakav pristup kosovske strane teško da će doprineti izvlačenju dijaloga iz ćorsokaka, a što je osnovni cilj najavljenog sastanka u francuskoj prestonici, dogovorenog tokom skupa u Berlinu 29. aprila, koji se završio bez konkretnih rezultata.

Raegujući na Tačijev plan, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da su Srbiju sa KiM 1999. godine gurali strateškim bombarderima i "tomahavk" raketama, a ne snagom razbijenih šiptarskih terorista:

- Ni tada, ni sada, Šiptari sa i sa Tačijem i bez njega, nisu odlučivali ni o sebi ni o Srbiji. Vučić odlučuje u skladu sa interesima Srbije, a Tači kako mu se kaže. Zato i izgovara gluposti i besmislice, jer zna da ono što izgovori ne obavezuje nikog i ni na šta.

O pripremama Prištine za samit u Parizu, Tači je u utorak razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, dok su večeri pre toga predsednik te zemlje Ilir Meta i premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj večerali u luci Drač gde su, kako su saopštili, razgovarali i o odnosima Beograda i Prištine i o "graničnom pitanju Srbije i Kosova".

Komentarišući nedavnu izjavu predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, da bi pripajanje Preševske doline Kosovu bilo najbolje rešenje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u utorak da su to samo želje pojedinaca, ali da je realnost mnogo drugačija. Govoreći o sastanku koji će imati sa predstavnicima Srba sa KiM u petak, Vučić je rekao da po pitanju KiM ne bi želeo da bilo ko ima velika očekivanja, već da budemo "čvrsto na zemlji" i da se na svaki način borimo za interese našeg naroda.

Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

 

Komentari (4)

Vika

22.05.2019 16:22

Oni su stvarno izgubili kompas... nadam se da ce Evropa vise da ih postavi na svoje mesto.

Srećko

22.05.2019 17:56

Iz ovoga se vidi da Albanci samo zavlače, nikada nisu ni imali nameru da vode normalan dijalog.

Ljiki

22.05.2019 22:44

Moze samo da masta isti taj Taci

Ljiki

22.05.2019 22:44

Taci bas ima bujnu mastu.