Ćerim Keljmendi
Privatna arhiva
Ćerim Keljmendi

Privatna arhiva

Ćerim Keljmendi, Foto: Privatna arhiva

Nekadašnji pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Ćerim Keljmendi pronađen je zapaljen u svom automobilu u selu Zać kod Peći.

Kako „Alo!“ saznaje, Keljmendi je trebalo da svedoči protiv svojih nekadašnjih saboraca o počinjenim zločinima pripadnika OVK nad Albancima, a njegovim ubistvom nastavljena je egzekucija svedoka zločina koje su počinili pripadnici ove terorističke organizacije.

Likvidacija je dogodila u trenutku kada se Specijalni sud za zločine sprema da podigne prve optužnice protiv zločinaca iz ove terorističke organizacije. Keljmendi, koji je bio jedan od prvih pripadnika OVK, ubijen je u automobilu, a njegovo telo je spaljeno, saopštila je Kosovska policija.

- Pripadnici policije iz Peći otišli su na lice mesta i tamo su zatekli vozilo koje je u potpunosti zahvaćeno vatrom. Jedinice vatrogasaca stigle su na lice mesta i ugasile požar. U vozilu su pronađeni ostaci tela - navedeno je u saopštenju policije iz Peći.

Ibrahim Keljmendi, brat ubijenog pripadnika OVK, rekao je da su Ćerima ubili plaćenici.

- Sumnjam da su ubice plaćenici kojima komanduje srpska BIA. Iskoristili su burnu raspravu o političkim ubistvima - rekao je Keljmendi.
Povodom ubistva se iz Amerike oglasio i Hašim Tači, koji je pozvao pravosudne institucije da rasvetle to ubistvo i počinioce privedu pravdi. Na ubijanje svedoka zločina OVK ranije je upozorio i Dik Marti, specijalni izvestilac Saveta Evrope. On je ovo izjavio dan nakon ubistva svedoka Bedrija Curija, koji je 2003. likvidiran kod Glogovca.

- Zaštita svedoka je najveći problem. Imamo informacije da su neki već ubijeni, kako bi se zataškali tragovi zločina - rekao je Dik Marti.
Na spisku za svedočenje protiv komandanta OVK Ramuša Haradinaja nalazio se 81 svedok, a do početka suđenja likvidirano je njih tridesetoro. Mnogi od njih imali su status zaštićenog svedoka. Likvidirani su Sadik i Veselj Murići, Dželjadin Musaj i njegova braća Sadik, Ismet i Sinan. Oni su bili svedoci zločina Dukađini grupe koja je ratovala pod komandom OVK, a pripadnik te organizacije bio je Daut, brat Ramuša Haradinaja.


Ubijeni šumar trebalo da svedoči

Nedavno je ubijen još jedan svedok zločina OVK, šumarski inspektor Nazmi Rustemi (63), čije je telo pronađeno kod jezera Badovac. On je bio zaštićeni svedok Specijalnog tužilaštva pri Specijalnom sudu za procesuiranje zločina pripadnika OVK. Njega su istražitelji Specijalnog suda saslušali tri meseca pre nego što je pronađen mrtav. Nazmijeva supruga Eljmaze rekla je da je njen muž dobijao pretnje i da mu je ranije zapaljen automobil. Članovi njegove porodice istakli su da je i tokom sukoba na Kosovu Rustemi bio talac takozvane OVK.