ALBANSKI ŠEF DIPLOMATIJE "OPLEO" PO SRBIJI Srpski zvaničnici mu uputili jasnu poruku - "Bolje da ćuti!"

Albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj kaže da je Albanija pokrenula međunarodnu akciju o pitanju statusa Albanaca u Preševu, koji su, kako navodi, diskriminisani i "jedna od najpotlačenijih manjina u regionu", u tzv. Preševskoj dolini

Cakaj
Cakaj, Foto: Printscreen:facebook

Njegove tvrdnje nisu tačne, ocenjuju srpski zvaničnici, podsećajući da Albanci u Preševu i Bujanovcu imaju lokalnu vlast, da su uključeni u državne institucije i da ih niko ne diskriminiše.

Prava po Ustavu

Cakaj je rekao da su već započeli diplomatsku akciju da se mobilišu "važni eksponenti i međunarodne organizacije".

"Tamošnji Albanci suočavaju se sa nizom ozbiljnih problema, od procesa brisanja ličnih adresa, političkih suđenja zbog javne upotrebe nacionalnih simbola, svakodnevne diskriminacije na etničkoj osnovi i opšte nedovoljne zastupljenosti u državnim institucijama", naveo je Cakaj.

S druge strane, predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa Zoran Stanković kaže da svaki građanin ima svoja prava, ali je i obavezan da poštuje Ustav i zakone Srbije, kao i usvojene konvencije o pravima nacionalnih manjina.

"Pre svega, ne postoji naziv Preševska dolina, to je toponim koji koriste Albanci, reč je o Pčinjskom okrugu. Albanci su ti koji isključivo čine lokalnu vlast u Preševu i u Bujanovcu, školuju se i informišu na maternjem jeziku, imaju tri poslanika u Skupštini Srbije, čine više od 50 odsto policijskog sastava u Preševu, primaju plate i penzije, imaju potpunu slobodu kretanja, veroispovesti i mnogo toga drugog", kaže Stanković i dodaje da postoji dobra volja, programi, projekti i da je cilj poboljšanje uslova života i očuvanje mira.

Bolje neka ćuti

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da ove optužbe o diskriminaciji ne stoje i da više liče na osmišljenu političku kampanju:

"Niko ih ne blokira ni u čemu, razvijaju i privatan biznis. Cakaj bolje da ćuti nego da pokušava da destabilizuju situaciju."

Povezane vesti

 • Korisnik: Čika Crni
  03/12/2020 - 14:25
  Oni da podnose tužbu protiv Srbije a mi, opet, da im prvi priskačemo u pomoc kada ih trefi novi zemljotres ili nešto slično.
 • Korisnik: beba
  30/11/2020 - 11:18
  Sto mi toliko smetamo balkanskim narodma? Ceo Balkan je hiljadu godina pa i vise bio srpski...Bog ce dati da se vratimo ... maunt5
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi