OTVARAJU NOVO ŽARIŠTE NA BALKANU! Udarac na Srbiju! Albanija pokrenula međunarodnu akciju o pitanju statusa Albanaca!

Albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj, nakon što je srpska vlada odbila da prihvati inicijativu lokalnih vlasti da mu se dodeli status počasnog građanina Bujanovca, izjavio je da ne odstupa od izjava protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Preševo
Preševo, Foto: AP Photo/Zenel Zhinipotoku

Od Vučića šef diplomatije u Albaniji zahteva racionalno razmišljanje, kao i distanciranje od, kako je naveo, "srpske kriminalne prošlosti na Kosovu".

Povodom odbijanja inicijative lokalnih vlasti on je za "Gazetu Ekspres" rekao da je za njega lično važna politička ocena izabranih predstavnika Bujanovca, a ne institucionalno odbijanje Srbije.

Mogu li Srbi da žive u skladu sa Albancima?

Ukupan broj glasova: 1343

 • Da: 19% (255)
 • Ne: 81% (1088)

"Sada je centralno pitanje samo politički rad na poboljšanju opšte situacije Albanaca u Preševskoj dolini. Preševska dolina je i dalje najnerazvijenija regija sa većinskom albanskom većinom u Srbiji, a Albanci iz Preševske doline, jedna od najpotlačenijih manjina u regionu. Tamošnji Albanci suočavaju se sa nizom ozbiljnih problema, od procesa brisanja ličnih adresa, političkih suđenja zbog javne upotrebe nacionalnih simbola, svakodnevne diskriminacije na etničkoj osnovi i opšte nedovoljne zastupljenosti u državnim institucijama", naveo je Cakaj.

On je naveo da intenzivno rade na povećanju osetljivosti međunarodne zajednice na njihovu situaciju.

"Diplomatija se često obavlja u tišini i ne mogu otkriti bilo kakvu radnju koju smo preduzeli u tom pogledu. Međutim, bez otkrivanja daljih detalja, mogu da naglasim da smo već započeli diplomatsku akciju da mobilišemo važne eksponente i međunarodne organizacije da povećamo pažnju na proces namernog brisanja adresa Albanaca u Srbiji", naveo je Cakaj, prenosi "Kosovoonlajn".

Povezane vesti

 • Korisnik: арса
  30/11/2020 - 13:19
  Да су шиптари толико потлачени како каже били би мањи од маховог зрна и не би смели да провоцирају свакодневно.Па што не иду из Прешева ако им није добро.Нека иду у Албанију.Постаће мањина у сопственој држави за неку годину, вечито освајајући туђе територије.Гени су то.Дошли су са турцима као освајачи и то ће и остати.
 • Korisnik: Djole
  29/11/2020 - 20:09
  Na ovu vest treba nase institucije da odgovore jos zesce tamo u istoj toj evropi i svetu! Ako ne odreaguju onda tesko nama za nase srce i dusu kosovo i metohiju! Tako da oceku jem dalje reakcije predsednika i minisyarstva spoljnih poslova!
 • Korisnik: Srboljub
  29/11/2020 - 16:44
  Bolje bi im bilo da umuknu i ne talasaju.
 • Korisnik: momo
  29/11/2020 - 12:50
  Prvo neka Albanci priznaju Srbe, Makedonce i Grke u Albaniju pa onda neka traze ovakvu glupost ne albansko stanovnisto nema nikakvih prava tamo, nek ovo proveri EU!!!
  • Posmatrač @momo
   29/11/2020 - 16:42
   Ova ti je potpuno na mestu.UAFYZ
 • Korisnik: Srbin
  29/11/2020 - 11:53
  А ми њима шенген. Не могу да верујем да смо толико, умало рече глуп народ, али није народ глуп, народ и не одлучује. Мада замислио бих се о оном делу народа који ово подржава, у ствари "то је већина"
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi