Parlament Kosova
AP
Parlament Kosova

AP

Foto: AP

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji ulaze u završnu fazu, a već večeras od 19 sati će se sa velikom sigurnošću znati ko će zauzeti poziciju premijera takozvanog Kosova. Naime, prema zakonima koje su uveli u samoproglašenoj državi, samo partija sa najvišim procentom glasova može da formira vladu, što znatno umanjuje manevarski prostor stankama, ali i osigurava Albancima da uvek imaju najznačajniju funkciju u svom džepu.

Prevremeni izbori se organizuju nakon ostavke doskorašenjg premijera Ramuša Haradinaja, koji je na tu funkciju podneo ostavku nakon poziva da se pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine.

PROČITAJ JOŠ:

Iako političari na Kosovu ove izbore označavaju kao "sudbonosne" i "istorijske", istina je da nisu ni jedno ni drugo. Ali, ono što mogu da odluče je budući stav Prištine po najznačajnijim pitanjima, pre sve odnosima prema Beogradu, za šta do danas nije bilo saglasnosti među vodećim strankama.

Za 120 mandata u kosovskom parlamentu se takmiči 25 stranaka i koalicija. Nešto manje od 1070 kandidata se bori za poverenje 1.937.868 birača. Prema kosovskom Ustavu predviđa da je 20 mandata u parlamentu rezervisano za manjine: 10 za predstavnike Srba, i 10 za Bošnjake, Rome, Aškalije, Turke, Egipćane. S druge strane, u obavezi je učešća manjina u vladi.

Izbori na Kosovu

Tanjug/AP

Izbori na Kosovu, Kadri Veselji, Foto: Tanjug/AP

Rezultat izbora je ipak potpuno neizvestan. Po prvi put najmanje četiri partije ili koalicije imaju dobre šanse da osvoje najviše glasova. Prema poslednjim anketama se predviđa da će Demokratska liga Kosova (LDK), demokratska partija Kosova (PDK), Koalicija Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska stranka (AAK-PSD), kao i pokret "Vetevendosje" (Samoopredeljenje) biti vrlo izjednačeni.

Pravnica Vjosa Osmani (37) iz LDK ima dobre šanse da postane premijerka. Preostala trojica njenih konkurenata takođe mogu da se nadaju pobedi. Predsednik parlamenta Kadri Veselji (PDK), dosadašnji šef vlade Ramuš Haradinaj i vođa opozicije Aljbin Kurti iz Samoopredjeljenja.

Izbori na Kosovu

Tanjug/AP

Izbori na Kosovu, Vjosa Osmani, Foto: Tanjug/AP

Bez obzira ko postane novi premijer lažne države, zadaci koji će se pred njim naći neće biti nimalo laki. Od katastrofalne ekonomske situacije, lošeg obrazovnog sistema, korupcije, kriminala, velikih problema u zdravstvu, odlazak stanovništva u inostranstvo...

I pored svih problema, glavno pitanje biće odnos prema Beogradu. Dok je prethodna garnitura na čelu sa Haradinajem zaoštrila odnose do tačke pucanja, uvođenjem taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH i formiranjem takozvane Vojske Kosova, pojedine struje se sve glasnije zalažu za povratak pregovorima i ukidanje taksi. Međutim, struje koje se zalažu za nastavak sukoba i tenzija na relaciji Beograd-Priština i dalje su veoma popularne na KiM, pre svega jer su ljudi Ramuša Haradinaja i drugi iz perioda OVK postavljani na ključne pozicije u društvu. Sam njihov pad sa vlasti značio bi da bi mnogi mogli da završe u zatvorima, što zbog zločina tokom ratnih sukoba, što zbog korupcije i kriminala koje su godinama uspešno sprovodili.

Izbori na Kosovu

Tanjug/AP

Izbori na Kosovu, Ramus Haradinaj, Foto: Tanjug/AP

Upravo iz razloga lične bezbednosti mnogi dalje reže na Beograd, iako je vlast u Srbiji više puta pružala ruku i pozivala na mirno rešavanje problema. Ponude su svaki put odbijane, postavljani su neodgovorni ultimatumi, a sve sa ciljem da se predstave kao borci protiv Srba, raspirujući nacionalizam kod Albanaca.

HRT izbore na Kosovu najavio uz srpsku zastavu!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 06.10.2019. 15:50 Prvi priznali samoproglašenu nezavisnot Kosova HRT, vesti, Kosovo, Foto: Printscreen HRT * Hrvatska televizija gledaoce ostavila u šoku za vreme podnevnih vesti * Izbore na Kosovu najavili sa srpskom zastavom * Hrvatska prva priznala samoproglašenu nezavisnost Prištine U prilogu hrvatskog javnog servisa HRT o izborima na Kosovu i Metohiji u pozadini iza voditeljke videla se zastava Srbije.

Srbi sa svoje strane pokušavaju da se održe na svojoj zemlji, što čine glasajući za Srpku listu. Prema preliminarnim rezultatima, upravo opštine sa većinskim srpskim stanovništvom beleže rekordnu izlaznost na teritoriji celog Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na KiM kao i interno raseljene i prognane, da glasaju za Srpsku listu.

Izbori na Kosovu

Tanjug/AP

Izbori na Kosovu, Foto: Tanjug/AP

- Moja je poruka, Srbi, izađite na izbore u što je moguće većem broju jer glasamo za opstanak na KiM, na našim ognjištima, glasamo za srpske plate u školama i bolnicama, jer će sve ukinutu ako ne budemo imali pravo glasa i ne budemo čuli glas Srba. Srbija zove, a ja molim ljude da pokažu odgovornost i ozbiljnost - rekao je ranije Vučić.

On je tada upozorio na moguće manipulacije glasovima na izborima na KiM - krađa putem pošte i pisama ili putem nevažećih listića, kako bi Priština dobila "lažne glasove za Srbe".

BONUS VIDEO: