Kosovska policija
AP/Visar Kryeziu
Kosovska policija

AP/Visar Kryeziu

Kosovska policija, Foto: AP/Visar Kryeziu

* Uhapšeni Albanac napad planirao nekoliko meseci 

* Terao još dvojicu da mu pomognu u nameri 

* Sličan događaj dogodio se krajem januara 2016. godine

Kosovska policija uhapsila je u Prištini Albanca A.I. (38) koji je osumnjičen da je planirao teroristički napad na manastir Dečane na Kosovu i Metohiji.

On je, napad planirao nekoliko meseci, pokušao je da prisili još dvojicu muškaraca da mu u tome pomognu. Sve je otkriveno sasvim slučajno kada je A.I. uhapšen zbog pljačke.

A.I. mesecima proganjao dvojicu Albanaca H.H. i njegovog sina J.H. i ubeđivao ih da zajedno realizuju napad na pravoslavnu bogomolju.

Krenuli na posao, pa zatekli stravičnu scenu! Manastir Dečani na udaru!

AUTOR: Kosovo Online DATUM I VREME: 17.11.2019. 11:44 Istraga u toku! Manastir Dečani, Foto: Tanjug U Prištini se juče dogodio incident nakon koga je uhapšen tridesetosmogodišnji muškarac zbog sumnje da je imao nameru da izvede teroristički napad na manastir Dečane. HAOS U SAVETU EVROPE!

- Oni su odbijali tu ponudu i izbegavali su svaki kontakt i susret sa osumnjičenim. U subotu su se sreli u ulici Ljuiđ Garakuči u Prištini i tada im je A.I. prišao i počeo da im preti i govori da je njihova obaveza da napadnu manastir. Otac i sin su tada burno reagovali i odgurnuli A.I. a on im je tom prilikom oteo torbicu i mobilni telefon i pobegao, kaže sagovornik.

Otac i sin su prijavili policiji da ih A.I. mesecima maltretira i navodi na teroristički napad. Policija je nakon sat vremena pronašla i uhapsila osumnjičenog kojem je određen pritvor.

- Otac i sin su do detalja policajcima ispričali kakav je plan imao A.I. Prema njihovim rečima, on je planirao da u manastriskom dvorištu podmetne eksplozivnu napravu, a da nakon eksplozije otvori rafalnu paljbu po sveštenstvu, navodi izvor.

Manastir Dečani

Tanjug

Manastir Dečani, Foto: Tanjug

A.I. je na saslušanju odbijao da odgovara na pitanja inspektora koja su se odnosila na teroristički napad. Jedino što je rekao je da su mu H.H. i J.H dugovali novac i da im je zato oteo torbicu i telefon.

Pročitajte još:

- Slučaj vode Reginalna policija i Antiteroristički odred koji su otvorili detaljnu istragu. Njihov zadatak je da utvrde da li je A.I. povezan sa ISIS ili je možda pripadnik neke desničarske političke ideologije, kaže naš izvor iz Prištine.

Sličan događaj dogodio se krajem januara 2016. godine kada su Kosovska policija i KFOR uhapsili ispred manastira Dečani naoružane islamiste, albanske nacionalnosti, Kuštrima Kurtija (23) iz Đakovice, Kuštrima Ramu (21) iz Ratkovca, Aljbana Keljmendija (25) iz Uroševca i Arbena Imerija (35) iz Prištine, koji su pokušali da izvedu teroristički napad na ovaj verski objekat.

Uhapšeni su do glavnih manastirskih vrata došli belim "golfom" u kojem je policija, pored kalašnjikova, pištolja, više okvira municije, pronašla literaturu i obeležja Islamske države.

Bonus video: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"