Vladimir Putin
AP

 

Vladimir Putin

AP

Vladimir Putin, Foto: AP

Rusija i njen lider Vladimir Putin kreću u (kontra)ofanzivu, čiji je cilj suprotstavljanje Americi na Balkanu, a pre svega u Srbiji. Glavni pravac ove strategije, o kojoj se uveliko priča u diplomatskim krugovima, usmeren je na Kosovo i rešavanje najvećeg regionalnog problema.

NAJVEĆI SAVEZNICI IM ZABILI NOŽ U LEĐA Kurti ih je zvao da se fotografišu, a oni mu rekli - NE! Uvreda neslućenih razmera! Sve zbog jednog obeležja!

Akcija Moskve, koja je pretočena u najmanje šest konkretnih koraka, usledila je kao odgovor na pojačano američko angažovanje.

Podsetimo, SAD su za kratko vreme preko diplomatskih kanala plasirale skicu plana za rešavanje kosovskog čvora, o čemu je Srpski telegraf opširno pisao, zatim su imenovana čak dva izaslanika (prvo Metju Palmer, zatim Ričared Grenel, kao Trampov čovek od najvećeg poverenja).

Sastanak okončan! Krenuo je za Beograd!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 09.10.2019. 17:00 Grenel zasad nije davao izjave Hašim Tači, Foto: Tanjug Specijalni predstavnik predsednika SAD-a Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je posle sastanka sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem da se nada da će se dve strane ubrzo sastati i pronaći rešenje.

Nije iznenađenje

Da će se Rusija aktivno uključiti i da bez nje ne može biti rešenja kosovskog pitanja, potvrdio je i nedavno imenovani šef EU diplomatije Đozep Borelj.

- Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili - naveo je španski diplomata.

Kao deo ruske ofanzive, strane diplomate vide i posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu (18. oktobar), kao i nedavno dogovoreni novi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina do kraja godine. U tom svetlu, naši sagovornici diplomate sagledavaju i imenovanje Aleksandra Bocan-Harčenka za novog ambasadora u Beogradu.

KURTI POSTAVLJA SRPKINJU ZA MINISTARKU? Novi vladar tzv. Kosova pravi opasan politički dil!

Insistiranje na vojnoj saradnji u vidu isporuka oružja i donacija, širenje tzv. meke moći kroz pojačavanje kulturno-informativnog segmenta saradnje i otvaranje tržišta preko Evroazijske unije, samo su završne, ali ne i manje važne tačke akcije osmišljene u Kremlju.

Svega su svesni

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Srpski telegraf da u situaciji, kada se politički uticaj Moskve suzbija u mnogim zemljama u okruženju, za očekivati je da kao kontru Amerikancima Rusija dodatno usmeri delovanje ka Srbiji.

- Samo iskrena i principijelna podrška Moskve svemu što Srbija definiše kao svoju pregovaračku strategiju može garantovati trajni politički uticaj Rusije u Beogradu. Zato nas intenzivnije uključivanje Kremlja u proces pregovora oko Kosova, nakon što je Vašington već to učinio, može dovesti korak bliže zadovoljenju minimuma naših nacionalnih interesa - smatra Starović.

ŠOK NA KOSOVU! TESNA POBEDA NA IZBORIMA Prebrojano 100 odsto glasova! Rezultati kakve niko nije očekivao!

BONUS VIDEO: Vučić se brecnuo na konferenciji za novinare

 

Komentari (1)

Nes

11.10.2019 13:08

Ukljucite Kinu I Rusiju. Ja ne znam sta se ceka. Teske poruke , sta su teske poruke? Dokle vise zamajavanja.