Tači i Vučić
Ilustracija
Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači

AP

Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači, Foto: AP

Sagovornici smatraju da EU, uprkos tome što takođe mora da bude statusno neutralna po pitanju Kosova, skriveno podržava zahteve Prištine, što je dodatna teškoća za Srbiju.

Sudbina dijaloga

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je dijalog sasvim obesmišljen ukoliko Priština i dalje polazi od maksimalističkih ciljeva. On napominje da ne postoji nikakva odgovornost Srbije za sudbinu dijaloga.

- Na drugoj je strani odgovornost, i to pre svega dela međunarodne zajednice koji je priznao Kosovo. EU na skriven način podržava zahteve Prištine, što obesmišljava i razgovore i pregovore. Administracija Donalda Trampa je za fleksibilniji pristup, po kojem nema konačnog dogovora bez obe strane. Dakle, SAD, naravno, neće povući priznanje nezavisnosti, ali Tramp je pragmatičniji i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine vidi pre svega u životnim pitanjima, ekonomiji, saradnji... Ukoliko na američkim izborima pobedi druga strana, doći će do približavanja stavova Vašingtona i Berlina - ocenjuje Milivojević.

Mir na Balkanu

- Predsednik Aleksandar Vučić je uspeo svojim trudom, radom, ličnim kontaktima i, naravno, ozbiljnom politikom da ubedi Vašington da je za mir i napredak na zapadnom Balkanu neophodan kompromis i istorijski sporazum između Srba i Albanaca. Vreme je potvrdilo da je uspešna samo ona politika međunarodne zajednice na Balkanu iza koje čvrsto stoje SAD. Vašington je direktno svojim angažovanjem doveo do toga da se EU otrezni i ponovo uključi u proces dijaloga. EU pokušava da povrati svoj narušeni kredibilitet.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović smatra da je politička scena u Prištini podeljena i da dijalog nema izgleda na skori uspeh, posebno nakon dešavanja sa optužnicama protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ratne zločine. On ističe da će svi, ako ne bude dijaloga ili on formalno bude ukinut ili napušten, imati probleme:

Pročitajte još:

Komentari (4)

Pero

09.08.2020 12:05

Kosovo i mir: već definisano pre 20god. Rezolucija 1244 određuje. Ne napuštati ovu odluku. Kraj. I ona je teret za srbiju jer previše daje šiptarima koji su udarili nož u leđa. Kriva za sve u Jugoslaviji pa sad u Srbiji je Nemačka.

Milan

09.08.2020 12:10

Dijalog može da traje kolikogod je potrebno ali Ustav Srbije je nepovrediv,a EU,pa ona je okupila sve svoje saveznike iz 1941.gde na sreću i čast nema mesta Srbiji.

Рашо

09.08.2020 13:25

Разговор и договор може да се води само о начину реинтеграције КиМ у државно-правни оквир Србије. Ако неко жели разграничење Срба и Шиптара онда је полазна линија тромеђа на Шар планини до Драча. Све друго су отимачке намере које ће бити срушене!

KIKI

10.08.2020 04:42

KAO EU HOĆE , A AMERIKA NEDA . HE HE , A SVIRA SE U ISTU FRULICU .