Priština ima plan za Kosovo, EU je podržava. Amerika zadaje fatalan udarac

Unija na skriven način podržava zahteve prištinske vlasti u kosovskom dijalogu. Trampova administracija je za fleksibilniji pristup, po kojem nema konačnog dogovora bez obe strane

Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači
Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači, Foto: AP

Pred Srbijom je još teža faza razgovora s Prištinom u Briselu, jer su pritisci sa Zapada sve učestaliji i otvoreni. Iako statusno neutralan, dijalog je praćen upornim navijanjem da međusobno priznanje bude krajnji i jedini ishod, odnosno idealan, kako je to rekao specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer.

Sagovornici smatraju da EU, uprkos tome što takođe mora da bude statusno neutralna po pitanju Kosova, skriveno podržava zahteve Prištine, što je dodatna teškoća za Srbiju.

Sudbina dijaloga

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je dijalog sasvim obesmišljen ukoliko Priština i dalje polazi od maksimalističkih ciljeva. On napominje da ne postoji nikakva odgovornost Srbije za sudbinu dijaloga.

- Na drugoj je strani odgovornost, i to pre svega dela međunarodne zajednice koji je priznao Kosovo. EU na skriven način podržava zahteve Prištine, što obesmišljava i razgovore i pregovore. Administracija Donalda Trampa je za fleksibilniji pristup, po kojem nema konačnog dogovora bez obe strane. Dakle, SAD, naravno, neće povući priznanje nezavisnosti, ali Tramp je pragmatičniji i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine vidi pre svega u životnim pitanjima, ekonomiji, saradnji... Ukoliko na američkim izborima pobedi druga strana, doći će do približavanja stavova Vašingtona i Berlina - ocenjuje Milivojević.

Mir na Balkanu

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da je Trampovoj administraciji veoma stalo da se do izbora u novembru realizuje sporazum između Beograda i Prištine koji bi podrazumevao kompromisno rešenje i kojim Srbija ne bi bila ponižena:

- Predsednik Aleksandar Vučić je uspeo svojim trudom, radom, ličnim kontaktima i, naravno, ozbiljnom politikom da ubedi Vašington da je za mir i napredak na zapadnom Balkanu neophodan kompromis i istorijski sporazum između Srba i Albanaca. Vreme je potvrdilo da je uspešna samo ona politika međunarodne zajednice na Balkanu iza koje čvrsto stoje SAD. Vašington je direktno svojim angažovanjem doveo do toga da se EU otrezni i ponovo uključi u proces dijaloga. EU pokušava da povrati svoj narušeni kredibilitet.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović smatra da je politička scena u Prištini podeljena i da dijalog nema izgleda na skori uspeh, posebno nakon dešavanja sa optužnicama protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija za ratne zločine. On ističe da će svi, ako ne bude dijaloga ili on formalno bude ukinut ili napušten, imati probleme:

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je bolje stotinu godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Samo najjači mogu postizati sporazume. Vučić je jak, ali to ipak nije garancija, jer i u Srbiji postoji opozicija koja iz raznih razloga pokušava da minira sporazum.

Povezane vesti

 • Korisnik: KIKI
  10/08/2020 - 04:42
  KAO EU HOĆE , A AMERIKA NEDA . HE HE , A SVIRA SE U ISTU FRULICU .
 • Korisnik: Рашо
  09/08/2020 - 13:25
  Разговор и договор може да се води само о начину реинтеграције КиМ у државно-правни оквир Србије. Ако неко жели разграничење Срба и Шиптара онда је полазна линија тромеђа на Шар планини до Драча. Све друго су отимачке намере које ће бити срушене!
 • Korisnik: Milan
  09/08/2020 - 12:10
  Dijalog može da traje kolikogod je potrebno ali Ustav Srbije je nepovrediv,a EU,pa ona je okupila sve svoje saveznike iz 1941.gde na sreću i čast nema mesta Srbiji.
 • Korisnik: Pero
  09/08/2020 - 12:05
  Kosovo i mir: već definisano pre 20god. Rezolucija 1244 određuje. Ne napuštati ovu odluku. Kraj. I ona je teret za srbiju jer previše daje šiptarima koji su udarili nož u leđa. Kriva za sve u Jugoslaviji pa sad u Srbiji je Nemačka.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi