Aleksandar Vučić, Metju Palmer
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić, Metju Palmer

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Metju Palmer, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Beograd i Priština trebalo bi da se vrate za pregovarački sto pre lokalnih izbora u Srbiji najavljenih za proleće sledeće godine, izjavio je danas zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer.

"Izbori su u Srbiji verovatno sledećeg proleća i važno je da se pregovori nastave pre, jer izborni ciklus to otežava", istakao je Palmer u intervjuu za BBC na srpskom.

Prema njegovim rečima, takse Prištine treba ukinuti i nastaviti dijalog između Beograda i Prištine.

Palmer nije direktno odgovorio na pitanje može li ovaj ili sledeći Vidovdan ponovo biti istorijski kada je reč o pitanju Kosova.

"Nadam se da dve strane mogu postići dogovor o punoj normalizaciji i da će se to desiti što pre, ali ne bih davao neke vremenske okvire za to", naveo je on.

Palmer je izjavio da sve zavisi, koliko će obe strane biti spremne da nastave tim putem - prvo da se vrate pregovorima, a zatim da postignu sporazum.

SAD su tu, kaže, kao partner koji podržava proces i učiniće sve da ohrabre i omoguće obema stranama da do dogovora dođu.

"To je njima u interesu, a u interesu je i celom regionu, EU i SAD", naveo je on.

POLICIJA NE PREZA DA PUCA NA LJUDE! Sever Kosova na korak od humanitarne katastrofe!

Palmer je za BBC na srpskom rekao da se format pregovora verovatno neće menjati i da Vašington ni na koji način nije uticao na odlaganje sastanka u Parizu.

"Amerika podržava taj proces, mi nismo deo pregovora, ali podržavamo dijalog koji predvodi EU od samog početka", naveo je Palmer.

On je kazao da su predstavnici Sjedinjenih Američkih Država obema stranama saopštili stavove Vašingtona i dodao da rade sa svim značajnim političkim predstavnicima i u Beogradu i Prištini.

"Mi ohrabrujemo vlast u Prištini da uradi ono što je neophodno za nastavak dijaloga, kao što i sa vlastima u Beogradu razgovaramo o parametrima dogovora", naveo je Palmer.

Na pitanje da bi, ukoliko dođe do promene formata pregovora i Amerika se uključi u dijalog, novi šef pregovaračkog tima mogao da bude iskusni diplomata poput Palmerovog šefa Filipa Rikera, Palmer je rekao da zna samo to što je pročitao u novinama i da je tada prvi put za to čuo.

VEST ODJEKNULA KAO BOMBA Potpuni politički haos u Prištini! Tači više neće pregovarati sa Beogradom?!

Što se tiče mogućnosti da bi put za rešavanje kosovskog pitanja danas ponovo mogla da bude neka međunarodna konferencija poput one u Rambujeu 1999, on je odgovorio da još nije vreme za to.

"Nisam siguran da smo došli do trenutka kada nam je potrebna međunarodna konferencija, pošto je već započet proces dijaloga pod rukovodstvom Evropske Unije i on je doveo do određenog napretka", rekao je Palmer.

On smatra da američki predsednički izbori sledeće godine neće mnogo uticati na tempo pregovora o Kosovu.

"Ne očekujem da će izbori u Americi uticati na podršku normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - to je konstanta tokom više administracija u Vašingtonu", naveo je Palmer.

AMERIKANCI SKRIVALI ZLOČINE ALBANACA Težak napad na najmoćnijeg čoveka na KiM! On stoji iza svih političkih ubistava! 

On je izjavio da su tenzije u regionu podignute i istakao da one vode pogrešnim procenama, pogrešne procene mogu voditi nasilju, a nasilje može prerasti u konflikt, tako da, postoji zabrinutost, iako je Amerika posvećena postizanju sporazuma i podršci ovim zemljama na putu ka EU.

"Tu su tenzije ne samo na relaciji Beograd-Priština već širom zapadnog Balkana", istakao je Palmer.

Inače, Palmerova supruga je iz Beograda, deca mu kao i on govore srpski jezik i mnogo godina je živeo tu.

"Srbiju dobro poznajem i vezan sam za nju. Mnogo bih voleo da je vidim na jasnom putu ka evropskoj budućnosti", zaključio je Palmer.