Filip Kosnet
screenshoot/twitter
Filip Kosnet

screenshoot/twitter

Filip Kosnet, Foto: screenshoot/twitter

Filip Kosnet je ocenio da Priština nastavlja da stagnira zbog korupcije napada na novinare, nasilja nad manjinama i deportacije stranih državljana.

PROČITAJ JOŠ:

"Objavljeni Izveštaj o ljudskim pravima na Kosovu za 2018. godinu je korak napred kada je reč o usvajanju revidiranog Krivičnog zakonika. Kosovo nastavlja da stagnira u borbi protiv korupcije, napada na novinare, deportacije stranih državljana suprotno propisima i nasilju nad manjinama", napisao je Kosnet na svom profilu na Tviteru.

Izveštaj Stejt departmenta o ljudskim pravima na Kosovu u 2018. ukazuje na postojanje korupcije u vladinim strukturama, pretnje i nasilje nad novinarima i pripadnicima manjina u sprovođenju zakona, kao i na slab povratak osoba koje zadovoljavaju standard izbeglica u zemljama porekla.

Takođe se ističe niz problema u sprovođenju pravde.

PREPORUČUJEMO:

U izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta navodi se i da incidenti i napadi protiv Srba na Kosovu kontinuirano traju i podseća se da su nepoznati napadači 16. januara prošle godine ubili istaknutog političara Olivera Ivanovića, kao i da kosovska policija do sada nije identifikovala nijednog osumnjičenog za taj zločin.

Navodi se takođe da je u prvih sedam meseci 2018. registrovano više od 100 incidenata koji uključuju krađe, oštećivanje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade.

U izveštaju se dodaje da je kosovska policija započela istrage koje su u nekim slučajevima dovele do hapšenja počinilaca.