Spomen soba Kosmetske žrtve
Youtube/ SrsOrgRs
Spomen soba Kosmetske žrtve

Youtube/ SrsOrgRs

Spomen soba Kosmetske žrtve, Foto: Youtube/ SrsOrgRs

Spasić je rekao da je ovo prvi put od otvaranja Spomen-sobe "Kosmetske žrtve" da je ta prostorija potpuno prazna, i da je Udruženje odlučilo da podrži odluku Kriznog štaba i države o zabrani okupljanja, te da nisu pozvane ni porodice kidnapovanih orahovačkih Srba, niti zvaničnici Srbije.

On naglašava da je bitno da slika Spomen-sobe i slike kidnapovanih orahovačkih Srba odu u svetu.

Naveo je da je na današnji dan 1998. iz svojih kuća kidnapovano na desetine orahovačkih Srba, da su najveću tragediju doživele porodice iz sela Retimlja i Opteruša i da su kidnapovane čitave porodice Božanić, Nikolić i Bažić.

- Nažalost do danas naše porodice nisu dočekale pravdu - rekao je Spasić i naveo da Udruženje traži odgovornost za kidnapovane i ubijene civile, vojnike i policajce 1998. godine.

- Bez otvaranja arhive UČK nikada nećemo saznati gde su držani kidnapovani Srbi i gde su masovne grobnice naših mučenika - kaže Spasić.

Naglasio je da porodice nestalih i kidnapovanih imaju pravo na istinu i na pravdu, te poručio da nažalost Haški tribunal nije dao pravdu i da se plaše da ni Specijalni sud neće biti pravedan.

- Ubeđeni smo da niko od komandanata UČK neće biti uhapšen, a kamoli biti osuđen - rekao je Spasić.

Kaže da su u Spomen-sobi "Kosmetske žrtve" fotografije više od 3.500 žrtava i poziva državu da u Briselu stane iza svojih žrtava i da konačno vođe teroritističke UČK odgovaraju za zločine, jer će, dodaje, u protivnom porodice nestalih biti dotučene.