Kosovo, Beograd, Priština
Ilustracija / Alo.rs
Kosovo, Beograd, Priština

Ilustracija / Alo.rs

Kosovo, Beograd, Priština, Foto: Ilustracija / Alo.rs

”Dijalog traje, pod vođstvom EU. Dug i krividav put je pred nama, a ne autoput”, kaže Lajčak.

Miroslav Lajčak je u obraćanju Evropskom parlamentu i parlamentima zemlja Zapadnog Balkana na konferenciji posvećenoj obeležavanju 25. godina Dejtonskog sporazuma, izdvojio dijalog Beograda i Prištine i situaciju u BiH kao ”osnovne izazove u regionu”.

Lajčak napominje da je dijalog Beograda i Prištine ”osnova njegovog mandata”, a da je cilj postizanje ”sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma o normlizaciji odnosa kojim će se rešiti sva otvorena pitanja jednom zauvek i to uskladu sa međunarodnim zakonima i evropskim vredostima”.

”To će biti ključno za evropski put obe strane, stabilizaciju regiona i odblokiraće toliko toga za ceo region”, kaže Lajčak.

Specijalni predstavnik EU kaže da je zadovoljan dosadašnjim relultatima u dijalogu, počev od ponovnog pokretanja razgovora, preko postizanja dogovora o glavnim elementima pravno obevezujućeg sporazuma do ”punog napretka” na pitanjima nestalih i raseljenih i ekonomske saradnje.

”Trenutno razgovaramo o pitanjima međusobnog potraživanja i imovine”, kaže Lajčak.

Lajčak je zahvalio i Beogradu i Prištini na angažmanu, a predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Avdulahu Hotiju na posvećenosti, koju pokazuju u nastavku dijaloga.

Komentari (3)

Vladimir

03.12.2020 03:17

Možda da neki od naših politikanata skupi hrabrost i pita Lajčaka da mu prstom pokaže gde u EU zakonima piše da je dozvoljeno oteti teritoriju državi kojoj ste već priznali medjunarodne granice pa još tražiti da se ona složi sa time. Neka prstom pokaže, gde piše...ništa više.

Mik

03.12.2020 09:08

Nece da moze,Srbiji sveobuhvatno uzeti Kosovo, izgraditi sebi karijeru i Europi dati ulogu vodece politicke i ekonmske sile koja je sposobna da resava sama svoje probleme.

Draganznas

03.12.2020 09:23

N ma resenja,kosmet je Srbija ,Srpska je Srbija, krajina , vukovar dalmacina slavonija je Srbija! Ako je sad ovako kad tad ce biti.nase.