Hašim Tači
AP Photo/Visar Kryeziu
Hašim Tači

AP Photo/Visar Kryeziu

Hašim Tači, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

 

Nakon svega i ne čude poruke iz Vašingtona i Brisela da će se dijalog nastaviti i bez Hašima Tačija, čiji se povratak u Prištinu očekuje tek danas, za kada je najavio da će se obratiti javnosti povodom optužnice.

- Ne želimo da još više potpaljujemo političke ili fizičke sukobe između Srba i Albanaca, a to je i najbolji način da obezbedimo sigurnost i bezbednost Srba koji žive na Kosovu - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o optužnici protiv Tačija.

Vučić je rekao da Beograd treba da nastavi dijalog sa bilo kojim političarom kojeg albanska strana izabere za svog predstavnika.

Na pitanje da li će se sastati sa Tačijem ako on bude uključen u razgovore, Vučić je rekao da to ne zavisi od njega.
- To ne zavisi od mene. Uvek mogu da kažem da neću da razgovaram sa nekim ko je optužen za ratne zločine, ali nisam ja taj, to će izabrati albanski lideri, to zavisi od njihovog naroda - rekao je Vučić.

Kako javlja „Dojče vele“, ima onih koji kažu da podizanje optužnice protiv Tačija „nije bilo neočekivano“, ali trenutak u kojem se to dogodilo, nekoliko dana pred zakazani susret lidera Srbije i Kosova u Vašingtonu, bio je iznenađenje za sve. Na prvom mestu za američke organizatore sastanka, koji se već duže vreme utrkuju sa EU za zasluge u dijalogu Beograda i Prištine, ali i za samog Tačija, koji je sve nade polagao upravo u razgovore u Vašingtonu.

Sa druge strane, EU, koja naglašava da „postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine, i to onaj koji se odvija u Briselu“, još pre povlačenja Tačija iz razgovora insistirala je na tome da Priština odredi novi pregovarački tim i glavnog pregovarača, a da je Tači „dobrodošao“ ako želi da se pridruži.

- Verujem da proces pred sudom i dijalog Beograda i Prištine mogu i treba da se razdvoje - kaže Viola fon Kramon i dodaje:
- Više ćemo o optužnici znati nakon saslušanja, ali to ne bi trebalo da ima veze sa dijalogom. Dijalog treba da pomogne u rešavanju nesuglasica između dve države bez obzira na to ko su lideri tih zemlja.

Bilčik: Porodice žrtava čekaju pravdu

- Posvećenost Kosova dijalogu ne bazira se samo na jednoj osobi. U pitanju je proces koji treba da se oslanja na političko vođstvo u Prištini. Verujem da će Kosovo moći da obezbedi odgovarajuće predstavnike za sledeću rundu dijaloga - rekao je za „Dojče vele“ Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. On kaže da pomno prati i podržava rad Specijalnog tužilaštva za Kosovo. - Istrage zločina počinjenih tokom rata na Kosovu deo su komplikovanog procesa identifikacije počinilaca i pronalaženja istine o groznim zločinima. To je od suštinskog značaja za pomirenje i napredak celog regiona, ali i presudno za evropski put Kosova - navodi Bilčik.