Hašim Tači
Tanjug

 

Hašim Tači

Tanjug

Hašim Tači, Foto: Tanjug

- U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici - navodi se u saopštenju.

Dalje se u tekstu upozorava da optužnica predstavlja isključivo "optužbu".

- Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi. Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad specijalizovanih veća - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dalje iznose teške optužbe na račun dvojice istaknutih političkih lidera iz Prištine.

- Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde Takvim postupcima pokazali su da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova - zaključuje se u saopštenju.

Prvi deo optužnice odnosi se na politička ubistva koja je krajem devedesetih godina počinila Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) na čelu sa Tačijem i Veseljijem kako bi istrebila pripadnike Demokratskog saveza Kosova čiji je predsednik tada bio Ibrahim Rugova.

Prema nezvaničnim saznanjima, drugi deo optužnice ukazuje na zločine protiv Roma.

- Ubistva određenog broja Roma bila su čak svirepija i od likvidacija Srba. OVK je i Rome doživljavala kao neprijatelje pogotovo onaj deo koji se priklonio Srbima. Drugi deo koje su zvali Aškalijama nisu dirali – podvlači izvor.

Tek u trećem delu optužnice nalaze se, kako saznajemo, zločini nad Srbima.

- Tu se, pored ubistava civila, navode i zločini nad vojskom i policijom SR Jugoslavije – objašnjava izvor.

Inače, kako je pisala kosovska štampa, Specijalni sud je tokom prošle godine pozvao na razgovor više od 250 ljudi, a očekivalo se da se prvi na optuženičkoj klupi nađu brat Ramuša Haradinaja Daut, Sokol Dobruna i Azem Sulja. Predstavnici Specijalnog suda su još ranije upozorili da bi oni koji odbiju da daju iskaze mogli da budu zadržani u pritvoru. Među onima koje je sud pozvao su osumnjičeni, žrtve i svedoci. Specijalni sud formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koje je za Savet Evrope sačinio Dik Marti o zločinima OVK. Ta istraga se, zapravo, temelji na dokazima koje je prikupio bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević sa svojim saradnicima.

Hag sudije

foto EPA

Hag sudije , Foto: foto EPA

 Vukčević ističe da je nezahvalno komentarisati podnete optužnice dok ih Specijalni sud ne potvrdi.

- Treba sačekati jer koliko znam, sudski proces se vodi po kosovskim zakonima, a sve kontroliše Haški tribunal. Naravno, mi smo prvi započeli istragu o ratnim zločina OVK, trgovini organima i došli do konkretnih lica, između ostalih, i do Tačija. Pronašli smo 12 lokacija gde je urađena ekshumacija tela žrtava. Tražili smo od SAD da nam pomognu, ali oni nisu to učinili. I onda smo taj materijal odneli Diku Martiju, koji donosi rezoluciju o tome – objašnjava Vukčević.

Kako kaže, za taj posao dobili su pohvale i iz Haga i iz Brisela.

- Od 400 svedoka koje smo saslušali u vezi sa zločinima OVK, Haški tribunal je pozvao oko 100 i javno nam se zahvalio na saradnji. Imali smo odličan odnos i sa Klintom Vilijamsonon, glavnim tužiocem Euleksa za istragu navoda o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji 1999. godine. Toliko smo njegovo poverenje imali da smo jedino Bruno Vekarić i ja mogli da uđemo u njegovu kancelariju u sedištu NATO- u Briselu – seća se Vukčević.

Aleksandar Olenik, advokat zastupnik žrtava, naglašava da su podnete optužnice istovremeno i ohrabrujuće i zabrinjavajuće.

- Očigledno je da se vrši pritisak na rad tužilaštva koje je pre toga podiglo četiri-pet optužnica i o tome nisu obaveštavali uopšte javnost. Sada su po prvi put objavili ko je i zašto optužen pošto vidljivo traže javnu podršku oba društva, i srpskog i kosovskog. Nažalost, oko optužnica se vodi politička, a ne pravna rasprava i opet niko ne misli na žrtve zločina – podvlači Olenik.

Kako kaže, neko mora da govori umesto tih žrtava zločina.

- Nadam se da će suočavanje svih zločinaca sa svim žrtvama dovesti do potrebnog mira i stabilnosti u regionu jer bez toga nikada nećemo postati stabilno, normalno i prosperitetno društvo. Ne postoje naši i njihovi zločinci ili naše i njihove žrtve. Svi su zločinci i svi su žrtve. Zato se svi zajedno moramo boriti da žrtve budu priznate kao žrtve i da im pomognemo da se svi ratni zločinci procesuiraju i kazne – objašnjava Olenik.

Nedopustivo je da u Beogradu i u Prištini osuđeni ili osumnjičeni ratni zločinci zauzimaju javne funkcije ili učestvuju u javnom životu, smatra sagovornik.

- Njihovim učestvovanjem u javnom životu šaljemo pogrešnu poruku deci i budućim pokolenjima, moramo doneti zakone koji će to promeniti – zaključuje Olenik.