Ivica Dačić
Alo!/ Marko Đoković
Ivica Dačić

Alo!/ Marko Đoković

Ivica Dačić, Foto: Alo!/ Marko Đoković

* Američka obaveštajna služba pomno prati sve poteze i posete srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića

* Cilj akcije američkih obaveštajaca jeste zaustavljanje procesa priznavanja kosovske nezavisnosti

* Dačić je o svemu obavešten

Prema saznanjima iz diplomatsko-bezbednosnih krugova situacija je sledeća:

- Ispituje se sve jer svaki, pa i najmanji podatak može da bude od pomoći. Istražuju kontakte i komunikaciju kako bi dobili precizne podatke ko su lobisti, koje metode koristi Srbija, da li joj neko pomaže u ubeđivanju trećih država - navode upućeni.

Prvi čovek srpske diplomatije kaže da je svestan činjenice da je na merama američke službe. Dačić podseća da su američki zvaničnici viša puta tražili da Srbija prekine s ovim akcijama.

CIA logo

Wikipedia

CIA logo, Foto: Wikipedia

- Oni uvek, pre nego što dođem u neku zemlju, upozore tu državu da ne menja odluku o priznaju Kosova. Više meseci pokušavaju da nam nametnu taj ultimativni stav da odustanemo, konstantno vrše pritiske i na mene i na predsednika Aleksandra Vučića da mi prestanemo sa kampanjom povlačenja priznanja, a Priština da suspenduje takse - navodi Dačić.

Pročitajte još:

 

Dačić poručuje da ga nikave prismotre, mere i praćenja neće zaustaviti.

- Nema stajanja, do kraja godine biće još povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti i u Ujedinjenim nacijama biće manje od polovine država članica koje priznaju Kosovo. Taj proces se ne može zaustaviti - poručuje šef diplomatije. 

Ulemek otkriva najintimnije detalje: Kako je Arkan spasao Cecu i kako su započeli vezu!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 28.08.2019. 08:11 - 28.08.2019.

Živadin Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova, ističe da, uprkos zahtevima i akcijama Amerike, Srbije ne sme da poklekne.

- Srbija traži poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Pokušaji Amerike i velikih sila koje žele svetski poredak kojim bi zaustavile vladavinu prava. Objavljeno je nekoliko knjiga u kojima je do detalja opisan način njihovog delovanja, da se služe pritiscima, ucenama i sličnim metodama... Srbija se tome nikada ne sme prikloniti - izričit je Jovanović.

Ivica Dačić

Alo!/Masanori Jošida

Ivica Dačić, Foto: Alo!/Masanori Jošida

S druge strane, analitičar Dejan Miletić objašnjava da Zapad boli činjenica da je Dačić dosad uspeo da izdejstvuje 15 povlačenja kosovske nezavisnosti.

- Sigurno je da je CIA samo jedna od službi koja istražuje Dačićevu metodologiju koja je dovela do uspeha. Naša diplomatija i Vučić, koji predstavlja sam vrh države, stalno su pod lupom, te je neophodno da naši potezi budu tajnoviti i pod jačom bezbednosnom zaštitom. Dobra stvar u svemu je što, uprkos praćenju i prikupljanju podataka, Amerika nije dala političku saglasnost i ovlašćenje na osnovu kojih bi CIA mogla da deluje kako bi sprečila da se realizuje ijedno povlačenje priznanja - navodi Miletić.

Pročitajte i ovo:

 

Dodaje da Amerikanci nisu usamljeni, da uz njih, Dačića prate i ostale službe poput engleskog MI6, ruske, nemačke, ali i hrvatske obaveštajne agencije.

- Pored ovih službi, istu stvar rade službe iz Slovenije, Rumunije, Bugarske i Francuske, s tim da, za razliku od ostalih, Pariz u svom delovanju nije destruktivan kao ostali - navodi Miletić, koji je uveren da će Dačić, uprkos akcijama stranih službi, imati uspeha i uskoro objaviti još neko otpriznavanje Kosova.

Bonus video

Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete

 

Komentari (2)

Trig

30.08.2019 16:05

Sami napred,Dacicu.Nema predaje.Smrt zapadnom fasizmu.

Dubrovčanin

30.08.2019 23:11

Dirljivo.