BRISEL ZAKUVAO Mogerini i Merkel kroje sudbinu Beogradu i Prištini! Spremili novi nacrt koji treba da se ostvari do oktobra!

Sastanak u Berlinu, dodaje Kocijančić, pružiće priliku za rešavanje izazova i da se istaknu napori za pomirenje, dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju

Brisel, EU
Brisel, Foto: Profimedia

Na skupu u Berlinu na kome će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić i predsednik lažne države Kosova Hašim Tači 29. aprila treba očekivati pritiske na obe strane jer su evropski zvaničnici zacrtali cilj da se do oktobra i formiranja novog sastava Evropske komisije stavi tačka na dijalog Beograda i Prištine!

Iako je bilo spekulacija da Nemačka i Francuska, čiji su lideri domaćini sastanka, na ovaj način žele da od visoke predstavnice EU Federike Mogerini preuzmu primat u dijalogu, ipak nema reči o razjedinjenosti između Brisela i Berlina i Pariza i na ovom skupu cilj je svima isti.

- Visoka predstavnica Federika Mogerini prisustvovaće sastanku koji u Berlinu organizuju kancelarka Merkelova i predsednik Makron sa najvišim predstavnicima sa Zapadnog Balkana kako bi se podstakli stabilnost i prosperitet širom kontinenta - ističe portparol Mogerinijeve Maja Kocijančič.

Sastanak u Berlinu, dodaje Kocijančić, pružiće priliku za rešavanje izazova i da se istaknu napori za pomirenje, dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju.

Ideja o razgraničenju, kao što je poznato, nije više aktuelna, ali samo delimično. Naime, nemačka kancelarka Angela Merkel se protivi bilo kakvom prekrajanju administrativne linije, ako se to odnosi na delove teritorija na kojima ima stanovništva. Manje korekcije, kada je reč o nenaseljenim područjima, mogle bi da dođu u obzir.

Angela Merkel
Angela Merkel, Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Pošto sadašnja garnitura evropskih zvaničnika silazi sa scene, održano je poslednje zasedanje Evropskog parlamenta u ovom sazivu, pred nove izbore zakazane za kraj maja. Novi komesari ući će u Berlamon u oktobru. Merkelova, takođe, uskoro napušta funkciju, tako da svi oni žele da dosadašnje aktivnosti u vezi s dijalogom krunišu pravno obavezujućim sporazumom između Beograda i Prištine. Sve drugo smatrali bi velikim neuspehom.

Ipak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata je kategorički poručio da nema nastavka dijaloga sa Prištinom dok ne povuku takse na srpsku robu. On je otkrio da mu poslednjih nedelja dolaze razni emisari iz celog sveta sa istom porukom, da učini nešto da odobrovolji Albance kako bi ukinuli takse, ali da su svi dobili isti odgovor - da Beograd više neće činiti nikakve ustupke i da je red na Prištini da ispuni svoje obaveze.

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi