Naredba stiže iz centra moći, tvorevina "Kosovo" pred kolapsom

Sputnjik/D.S. | Kosovsko pitanje 2020-08-04 12:14:32 2020-08-04 12:14:32

Izjava generala Veslija Klarka, bivšeg vrhovnog komandanta oružanih snaga NATO-a, da je predlog optužnice protiv takozvanog predsednika Kosova Hašima Tačija, nastavak aktivnosti ka ometanju napretka Kosova, samo je nastavak Klarkove borbe za nezavisnost južne srpske pokrajine, i dokaz da ju je Zapad stvorio.

Ilustracija

Sad je sve kristalno jasno

Naš sagovornik naglašava da se iza brige za napredak Kosova krije u stvari nešto savim drugo.

„Oni su još na funkcijama, i tek u narednom periodu, kad drugi zauzmu njihova mesta, može se očekivati da lideri OVK, na čelu sa Tačijem, snose posledice za sve ono što dogodilo. Kada se kompromituje cela akcija, to će se odnositi i na sve aktere tadašnje politike, tačnije rečeno, na celu administraciju Bila Klintona i na sve one koji su neposredno rukovodili tim projektom“, veruje Milivojević.

Kako ističe, iz tih razloga svih 19 država koje su učestvovale u NATO agresiji imaju jake razloge da ne dođe do suđenja visoko rangiranim liderima OVK, i zato veruje da će krivica pasti na nekoliko OVK pripadnika koji nisu bili bitni, a ni uućeni u ceo porces.

Klark nazvao Tačija herojem

Klark, koji je vodio NATO operaciju u bombardovanju 1999. godine, tokom posete Kosovu nazvao je Tačija herojem, prisetivši se prvog sastanka sa bivšim vođom OVK.

“Tači je bio vođa OVK, koga sam prvi put upoznao u Rambujeu, u toku pregovora, u februaru 1999. godine. Tu sam se susreo i s drugim liderima OVK”, naveo je Klark.

Podsećanja radi, Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je 24. juna optužnicu, koja je sudu podneta dva meseca ranije, kojom se Tači, kao i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice, snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Expand player
Pogledajte više