Dejvid Filips
prinstcreen
Dejvid Filips

prinstcreen

Dejvid Filips , Foto: prinstcreen

Nekadašnji saradnik Ričarda Holbruka, Dejvid Filips, brutalno je napao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbiju, rekavši da Evropska unija treba da postavi novi ultimatum Srbiji i kako Vučiću treba dati 12 meseci i da unapred zna kako će pregovori proći.

Pročitajte još:

Dejvid Filips je podsećanja radi, direktor programa za izgradnju mira i ljudskih prava na Kolumbija Univerzitetu. Njegov rad sa ambasadorom Ričardom Holbrukom kao višim savetnikom Stejt departmenta opisan je u njegovoj knjizi pod nazivom "Oslobađanje Kosova: Prisilna diplomatija i američka intervencija".

Oštro napada Srbiju, izražava otvoreno antisrpske i antiruske stavove, a sada je napao i predsednika Vučića. Prenosimo u celosti njegovo gledište na problem Kosova:

"Dijalog Beograda i Prištine nedavno je nastavljen nakon pauze od 20 meseci. Uspešni pregovori moraju biti u vezi sa poznavanjem interesa obe strane kao osnova za kompromis.

Znamo šta Kosovo želi. Premijer Avdulah Hoti insistira na tome da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu unutar njegovih trenutnih granica, a da se Kosovo pridruži međunarodnim organizacijama poput Ujedinjenih nacija.

Omgućavanje vlasnicima kosovskih pasoša da putuju bez viza bilo bi važna mera za izgradnju poverenja i stvorilo bi pozitivnu atmosferu za pregovore. Šta Srbija želi je manje jasno. Do sada su napori počivali na pretpostavci da će Srbija normalizovati odnose sa Kosovom u zamenu za članstvo u EU.

Ričard Holbruk

Printscreen youtube

Ričard Holbruk, Foto: Printscreen youtube

Iako nejasno, „poglavlje 35“ u osnovi uslovljava težnje Srbije ka EU. Svaki veliki korak - od sticanja statusa kandidata, preko pokretanja pregovora, do otvaranja poglavlja za pregovore - zahteva poštovanje Poglavlja 35.

Prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja u Beogradu, skoro polovina Srba podržava članstvo u EU. Još veći broj traži zaposlenje i pristup evropskim tržištima. Na EU otpada 63 procenta ukupne trgovine Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić javno podržava ulazak Srbije u EU, ali - da li zaista želi da Srbija uđe u EU? Vučić želi da ima svoju tortu i da je sam pojede. Srbija igra dvostruku igru. Koristi EU za finansiranje borbe protiv koronavirusa i Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Kosovo i Metohija, Srbija

Shutterstock

Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

U isto vreme, Srbija se pridružila Rusiji i Kini, koristeći ih protiv Zapada da bi izvlačila preferencijalne uslove sa svih strana. Srbija i Rusija trube o svom zajedničkom slovenskom i pravoslavnom nasleđu, istovremeno šireći saradnju u ekonomskom i bezbednosnom sektoru.

Srbija je ignorisala upozorenja EU, potpisavši sporazum o slobodnoj trgovini sa ruskom Evroazijskom ekonomskom unijom (EEU). Gazpromov gasovod TurkStream počeo je izgradnju kroz Srbiju 2019. Naftna industrija Srbije, najveća naftna kompanija u Srbiji, u Gazpromovom je većinskom vlasništvu.

Vojska Srbije

Tanjug/Tara Radovanović

Vojska Srbije, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Bezbednosna saradnja se takođe širi

Srbija kupuje oružje od Rusije, uključujući borbene avione MiG-29, helikoptere i tenkove. Rusija je tokom zajedničke vojne vežbe "Slovenski štit 2019"., u Srbiji bila rasporedila PVO-rakete S-400 u vazdušne.

Srbija je domaćin ruskoj obaveštajnoj bazi u Nišu, koja se maskira kao humanitarni i vatrogasni centar. Srbiju takođe preferira Kina pa Beograd učestvuje u Inicijativi Pojas i put.

Kina je do danas obezbedila Srbiji 1,5 milijardi dolara (1,3 milijarde evra9 zajmova i više od 500 miliona dolara investicija, uključujući kapital za proizvodnju u čeličani u Smederevu i postrojenjima za rudarstvo i topljenje bakra Bor. Beograd je imao koristi od kineske pomoći povodom kovid-19 u medicinskoj opremi, uključujući respiratore, maske i medicinske stručnjake iz Vuhana, gde se virus prvi put pojavio.

Kosovo

Tanjug

Kosovo, Foto: Tanjug

Vučić je takođe dvoličan u odnosima sa Kosovom. On je javno srdačan, dok privatno omalovažava Kosovo kao neuspešnu državu i središte organizovanog kriminala. Vučić se nada da će EU jednostavno odustati od uslovljavanja iz poglavlja 35, što će mu omogućiti da ide dalje sa kandidaturom Srbije, a da će ostaviti Kosovo na cedilu.

Da bi se to dogodilo, EU mora da previdi nedostatke Srbije u pogledu vladavine zakona, kao i sistematsko ugnjetavanje medija. Kosovo mu je pomoglo neuspešnim upravljanjem. Optužnica protiv predsednika Hašima Tačija za ratne zločine u beogradskom narativu se tumači kao dokaz da je Srbija žrtva, dok je Kosovo izvor nestabilnosti jer podriva regionalnu stabilnost i međunarodni poredak.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

Srbija ne može sve imati. Ili će nastaviti ka članstvu u EU, što zahteva priznanje Kosova, što predviđa evroatlantske integracije, ili će nastaviti sa produbljivanjem veza sa antidemokratskim i antizapadnim zemljama kao što su Rusija i Kina. Za nastavak pregovora trebalo bi odrediti posebne uslove.

Vučić se mora javno obavezati na posredovanje EU, znajući u potpunosti do čega će pregovori dovesti. Ima mandat, pošto je 21. juna osvojio ogromnu parlamentarnu većinu. I Srbija i Kosovo moraju da sprovedu svih 33 postojeća sporazuma, priznajući da lavovski deo opstrukcije potiče iz Beograda.

I Srbija i Kosovo moraju da obelodane podatke o 1.500 ljudi koji su nestali iz rata. Većina nestalih su kosovski Albanci, tako da je veći teret na Beogradu.

Albanci

EPA

Albanci, Foto: EPA

Rokovi koncentrišu umove

Pregovori ne mogu trajati na neodređeno. I Srbija i Kosovo moraju da prihvate rok. Dvanaest meseci od nedavnog nastavka razgovora je razumno vreme za dogovor.

Dok ne postoji dogovor koji normalizuje odnose između Srbije i Kosova, pregovori EU i Srbije o kandidaturi Srbije trebalo bi da se obustave. EU treba da insistira na formuli: "nema napretka - nema poglavlja".

Ako Srbija bude nepopustljiva, EU treba da normalizuje odnose sa Kosovom, uključujući priznanje i druge benefite (za Prištinu).

Srbija je na raskrsnici. Ili će Kosovo priznati kao nezavisnu i suverenu državu, ili će biti isključena iz evroatlanskih struktura i ostati sama sa svojim antidemokratskim odmetničkim režimom", napisao je Filips.

Preporučujemo:

Komentari (17)

sara

03.08.2020 14:22

Dejvid Filips!!!.Ovaj američki antihrist da ironija bude veća je, direktor programa za izgradnju mira i ljudskih prava na Kolumbija Univerzitetu, što je suprotno od onoga što radi, jer njegov cilj nije ni mir ni ljudska prava i saradnja, već izazivati nemire i mešati se u tuđim državnim uređenjima!!!. U suštinu sve što je nabrojao za Srbiju je tačno, o njenom uspehu, ali ovom "mirotvorcu" se to ne sviđa i pokazuje zlobu i pakost zbog napretka Srbije.

Drago

03.08.2020 14:28

Ovaj je uzeo velike pare od albanske mafije, ako je otac ili deda kako može da svojima kupi mleko i hleb plaćen Srpsim organima iz žute kuće u Albaniji. Koji je do dvolični sadista. Fujjjj

Giovanni

03.08.2020 14:45

Sanjao sam i ja svasta pa se nije ostvarilo. Obicno trambunjanje americkog zvanicnika. Uslovljavanje EU bi mozda i moglo da prodje da sama EU ima ujednacen stav prema Kosovu, a nema ga jer nekoliko zemanja clanica (Spanija, Kipar, Grcka, Slovacka) ne priznaju nezavisnost Kosova. Tako da od cele price nema nista, Kosovo nikada nece biti nezavisno a i vasa americka nece goreti do zore.

Violator

03.08.2020 15:04

Nema potrebe da objavljujete izjave od raznnoraznih nebitnih svetskih hohštaplera. Uzeo neke pare od šiptara da pljuje po Srbima

Trig0

03.08.2020 15:55

Koga briga sta bleji ovaj americki degenerik?

vladimir

03.08.2020 18:28

@Trig0 - Ko nije verovao do sada ovo mu je prilika da vidi koliko je bolestan i degenerisan američki sistem, koji je zasnovan na nasilju,ucenama i hegemoniji. Taj sistem je mislio da mu ni nebo nije granica.Živeo je van svojih mogućnosti, išao u skupe programe, štampao neograničeno Petro dolare, razvio moćnu vojnu mašineriju koja je čuvala izmišljenu valutu ,ali taj sistem se fizički urušio i došao do kraja linije.Po rečima jednog bivšeg kongresmena: "Potreban nam je hitno pojas za spasavanje i to dmah

Srboljub

03.08.2020 21:12

@Trig0 - Neka ovaj nazovi demokrata da šipcima teksas ili kaliforniju... nikakav problem. Samo nek ne dira Kosmet svetu srlsku zemlju, jer će dobiti po pički...

mare

03.08.2020 17:02

Hipotetički gledano čak i kada bi Srbija priznala drzavu Kosovo za neke benefite problem ostaje isti jer je Kosovo moneta za podkusurivanje velikih igrača na svetskoj ceni a kada u tom svetu vrediš kao kusur onda drugi odredjuju o tvojoj drzavnosti i kakva ce ona biti a ne Srbija.

Posmatrac

03.08.2020 17:16

Tu se odmah vidi ko je bandit .

DUSAN

03.08.2020 18:58

NEMAVECEG BANDITA OD NJEGA ALI IMA ZALECINU JAKU

Zumba

03.08.2020 20:01

Da ti kupim "Filjipsa"?

jokicgoranldm@gmail.com

04.08.2020 00:21

Dobro je sto smo banditi, malo su popustili u optuzbama inace smo bili genocidan narod.

Sima Popovic

04.08.2020 06:22

Sta nas briga sta ovaj prica. Mi branimo i ne damo svoje, a Bog stoji uz pravednike, a ne otimace. Kad tad se to pokaze, videli smo kroz nasu istoriju. Nema povlacenja, nema PROdaje, pa nek vrse pritisak koliko hoce, i spolja i iznutra, preko neo-janicara. Ako primite pare/prodate, onda je gotovo. Zavrsice se kao Aljaska.

ное 22

04.08.2020 09:17

Ако му је жао шиптара нек их води у Америку Косово и Метохија је део Србије зашто би смо се одрекли наше територије.Ко је уоште он да о томе одлучује, марш бре чибе у кућицу.

Sparta

04.08.2020 17:34

Nikada necete sotonisti dobiti priznanje KiM !!! KiM je Srbija !!! Jebe se nama Srbim za zlotvorsku EU !!! Vi zapadne seronje to svoje šiptarsko čedo( šiptari) vodite kod sebe u SAD - EU pa im VI dajte komad svoje teritorije da dobiju drzavicu jer mi Srbi KiM nikada necemo dati, KiM je Srpska duša i srce !!! Šiptari su korov na nasem KiM !!!

Radisa

06.08.2020 14:20

@Sparta - Ma prodana duša a mozda mu učinili uslugu zamenom kog organa od srba pa sada za njih radi a i sami uvidjajuii da su napravili grešku stvorivši muslimansku državu usred hrišćanske srbije a kome su kada bili muslimani prijatelji oni ni svojoj deci nisu prijatelji a kamoli hriscanima

Milan

05.08.2020 09:09

Ova glava,mnogo prica!od secite je. ?