Tači
EPA
Tači

EPA

Tači, Foto: EPA

Kako Alo.rs saznaje, predsednik tzv Kosova Hašim Tači, ipak neće ići u Vašington na zakazane razgovore.

O svojoj odluci Tači je obavestio i Ričarda Grenela, specijalnog predstavnika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine.

Tači je ranije danas najavio da će u Vašingtonu tražiti pripajanje Preševske doline tzv Kosovu.

Hašim Tači i Kadri Veselji

Tanjug/AP

Hašim Tači i Kadri Veselji, Foto: Tanjug/AP

Protiv Tačija je i Kadrija Veseljija Haški sud je danas podigao optužnice zbog ratnih zločina 1999. Specijalizovano tužilaštvo je stavilo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i još nekoliko bivših članova OVK terete za niz zločina protiv čovečnosti za skoro 100 ubistava.

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu (Sud za ratne zločine OVK) imaju rok od šest meseci za donošenje odluke o potvrđivanju optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija i drugih okrivlejnih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji.

Ukoliko optužnica bude potvrđena, istog momenta bi trebalo da bude izdat i nalog za njihovo hapšenje, jer bi oni suđenje morali da sačekaju u pritvoru.

Zbog podizanja optužnice danas su albanski analitičari ukazali da je moguće da Tači neće moći na razgovore u SAD, što je sada i potvrđeno.

"Oslabljena pozicija Prištine"

Advokat Tom Gaši ocenio je da optužnicu koju je Specijalno tužilaštvo podiglo i podnelo Specijalnom sudu u Hagu, protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, još nisu potvrđene, ali i ocenio da je reč o "lošem i teškom danu za Kosovo".

Gaši je naveo da to što je Specijalni sud objavilo prvu optužnicu koju je Specijano tužilaštvo podiglo, u suprotnosti sa pravilima tog suda, prenosi portal Kosovo online.

"Ovo je loša vest za sve Albance, posebno za nas kosovske Albance, ali i za bivše pripadnike OVK. Niko ne bi trebalo da bude srećan zbog optužnice protiv predsednika Kosova i bivšeg predsednika kosovskog parlamenta. Loš i težak dan za Kosovo ", napisao je Gaši na svom Fejsbuku.

Politički analitičar Vigan Choroli ocenio je da postoje dva viđenja optužnice Specijalnog tužilaštva protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija, koja uključuje zaustavljanje podele Kosova.

Choroli je u objavi na Fejsbuku rekao da to može biti povezano sa pregovorima u Vašingtonu, s obzirom da je raspuštanje Specijalnog suda, kako je naveo, moglo biti tema u pregovorima.

"Najava objavljena danas može da se odnosi na pregovore u Vašingtonu 27. juna, gde bi u rekao je Choroli.

Prema njegovim rečima, parlamentarni izbori na Kosovu biće održani vrlo brzo.

"Ovo se takođe desilo i zbog razlika između Evrope i Amerike zbog takozvane ''podele'' ili demarkacije granica između Kosova i Srbije. Današnje optužnice konačno zaustavljaju podelu Kosova. Ali, ova vest o optužnicama nikako nije dobra za Kosovo, zato što politički slabi pregovarački položaj u Beloj kući u odnosu na Srbiju", rekao je Ćoroli.

Analitičar Agron Demi, ocenio je najnoviju situaciju kao "užasan preokret".

 

PROČITAJ JOŠ: