REŠENJE, PA REFERENDUM UZ IZBORE? Kosovski čvor mogao bi da se TRAJNO RAZMRSI do kraja godine, ali Makron i Merkel još vode rat!

Na sastanku lidera regiona sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom u Parizu 1. jula mogao bi da bude formulisan okvir za rešenje kosovskog problema, dok bi konačan predlog trebalo da bude usaglašen do kraja godine.

Aleksandar Vučić, Hašim Tači
Aleksandar Vučić, Hašim Tači, Foto: Andrei Pungovschi

Ukoliko bi do takvog scenarija došlo, navodi list, referendum o Kosovu mogao bi da bude održan zajedno sa redovnim parlamentarnim izborima na proleće naredne godine.

Ovo je navodno potvrdilo više izvora iz diplomatskih krugova, uz opasku da je takav scenario moguć samo ako do sastanka u Parizu uopšte dođe.

Naime, kako se poslednjih nedelja spekuliše, Makron i Merkelova u sukobu su oko načina na koji će se birati novi predsednik Evropske komisije, ali i oko toga ko će biti kandidati za evropske institucije i, uprkos tome što u javnosti žele da ostave utisak da je sve u redu, jasno je da je došlo do zahlađenja među dve najmoćnije evropske figure.

Sagovornik iz diplomatskih izvora navodno tvrdi da ako do sastanka 1. jula dođe mogli bismo da očekujemo da tada bude formulisan neki okvir ili platforma koji treba da posluže kao polazište za konačno rešenje problema.

"Sve zainteresovane strane bi dobile okriv koji bi bio potom usaglašavan, dve stranama bi bilo ostavljeno vreme od nekoliko meseci da ispregovaraju ono što se om dokumentu nalazi, da promene delove, ubace nove detalje i usaglase konačan predlog rešenja kosovskog problema i s tim izađu pred svoje građane", kaže sagovornik.

Napominje se međutim da osim sukoba na relaciji Merkel - Makron, sve su zategnutiji i odnosi kosovskih zvaničnika Haradinaja i Tačija, što je još jedan dodatak tezi da do sastanka 1. jula teško da će doći.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da još ne zna hoće li biti sastanka u Parizu, ali ako ga bude ponovio je da će stav Beograda biti jasan, nepromenjen i civilizacijski razuman - da Priština ukine takse kako bi se ušlo u dijalog i da se pokuša da se postigne kompromis.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi