Euleks na Kosovu uočio niz nepravilnosti! Podneo izveštaj koji otkriva ono što su dugo tajili

Nadgledaju čitav lanac sistema krivičnog pravosuđa

Kosovo i Metohija, Srbija
Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

Glavni zapaženi kontinuirani trend u pravosuđu tzv. Kosova jeste manji broj neproduktivnih pretresa, izvestan napredak postignut je u tempu rešavanja predmeta visokog profila i preporuka sudovima da se postaraju da se takva suđenja ne odlažu neopravdano, naveo je šef Euleksove Jedinice za nadgledanje predmeta Hubert van Ek Koster.

Predstavljajući nalaze i preporuke u Euleksovom prvom javnosti dostupnom Izveštaj o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa, Koster je, međutim, naveo i da se previše predmeta vraća na ponovno suđenje, preterano oslanjanja na sudski pritvor kao bezbednosnu meru, često bez dovoljnog obrazloženja i nedoslednno primenjuju načela unakrsnog ispitivanja i objave presuda.

Kako se navodi u saopštenju Euleksa, u izveštaju je navedeno da je potrebno poboljšati saradnju između policije i tužilaštva u predmetima korupcije i rodno zasnovanog nasilja.

Pored toga, neophodna je dugoročna strategija za rešavanje zaostalih građanskih predmeta koji se tiču privatizacije pri Posebnoj komori Vrhovnog suda i potrebno je preduzeti korake i za rešavanje prekomernog trajanja imovinskih parničnih postupaka i mnogih odlaganja kojima podležu ovi predmeti.

Šef Euleksa Lars-Gunar Vigemark podvukao je dve jedinstvene karakteristike rada Misije EU u nadgledanju pravosuđa: prvo da Misija uživa pun pristup pravosuđu, tužilaštvu i policiji, koji su joj takozvane kosovske vlasti odobrile u junu 2018. godine, kada su Euleksu postepeno ukinute izvršne funkcije u pravosuđu.

Druga karakteristika je da nadgledanje koje Misija vrši pokriva čitav lanac sistema krivičnog pravosuđa, kao i određene aspekte sistema građanskog pravosuđa.

Priština, Albanci, Kosovo
Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

Ministar pravde u privremenim prištinskim institucijama Selim Selimi je rekao da su funkcionalni pregled vladavine prava i proces odgovornosti, uključujući proveru, pokazatelji da Priština prelazi sa promišljanja na fazu primene i da neće stajati skrštenih ruku pred segmentima koji ugrožavaju pravosudni sistem.

Prezentacija prvog javnosti dostupnog Izveštaja o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa, održana je u sedištu Euleksa u Prištini i okupila je predstavnike organizacija civilnog društva koje se bave pitanjima vladavine prava, medija i međunarodnih organizacija aktivnih u oblasti pravosuđa.

Izveštaj pokriva period od septembra 2019. do sredine marta 2020. godine i sadrži nalaze nadgledanja 107 predmeta i 312 pretresa, kao i konkretne preporuke takozvanim kosovskim organima za unapređenje pravosudnog sistema.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi