Donald Tramp
Tanjug /Buducnostsrbijeav
Donald Tramp

Tanjug /Buducnostsrbijeav

Donald Tramp, Foto: Tanjug /Buducnostsrbijeav

Sajt "Vašington Examiner" objavio je vest o normalizaciji odnosa Srbije i "Kosova" kao nešto što je bilo nezamislivo, a što je uspela da uradi administracija predsednika SAD Donalda Trampa.

Predsednik Tramp i njegov protivkandidat na izborima Džo Bajden daleko su udaljeni od spoljne politike, a u petak je jedna od njihovih najvećih razlika zauzela centralno mesto.

Dvadeset i jednu godinu nakon što je Bajden predvodio napore Bila Klintona da bombarduje Beograd, Trampova administracija postigla je nezamislivo - normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Sporazum se uklapa sa najvažnijim diplomatskim naporima, od kojih je jedan misija Ričarda Grenela da donese mir na Balkanu.

Pominje se i martovski pogrom nad Srbima 2004. kada je raseljeno na hiljade, spaljeno na stotine domova i pravoslavnih crkava.

- Danas Kosovo ima najmlađu evropsku populaciju i najveću stopu nezaposlenosti. Tri od pet kosovskih stanovnika su nezaposlena, ljudi su i dalje etnički raslojeni, a manjine terorisane - navodi se u tekstu.

Podseća se na uvođenje takse na srpsku robu od 100 odsto i trgovinski rat sa Srbijom.

ANKETA: Da li će sporazum u Vašingtonu pomoći Srbiji u odbrani Kosova?

 

Podseća se da se 1999. godine Tramp odlučno usprotivio kampanji bombardovanja tadašnje SRJ, ada je danas njegova administracija ubrala plod jednogodišnjeg napora da poništi štetu koju su tada učinili Klintonovi i Bajden.

Trampov istorijski dogovor ne samo da osigurava obostrani interes za mir, već i obe države stavlja na korak bliže zajedničkom dugoročnom cilju prijema u Evropsku uniju, navodi između ostalog "Vašington Examiner".

Komentari (3)

Branka Met

09.09.2020 10:14

I... tako Amerikanci naglo progledaše! Bolje ikad nego nikad.

Ub

09.09.2020 12:43

@Branka Met - Kasno marko...

Dork

09.09.2020 11:12

Verovatno su počeli da kradu i američku istoriju pa su im ameri okrenuli ledja ,šiptar nije nacionalnost to je bolest