Patrijarh Irinej
Alo / Marko Đoković
Patrijarh Irinej

Alo / Marko Đoković

Patrijarh Irinej, Foto: Alo / Marko Đoković

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej rekao je danas da jedini dogovor koji SPC prihvata jeste onaj u kojem je Kosovo u sastavu Srbije.

„To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvek se upoznajemo sa materijom“, rekao je patrijarh Irinej komentarišući pregovore koji su se prethodnih dana odvijali između Beograda i Prištine.

Patrijarh je naglasio da će se SPC uključiti u pregovore oko Kosova, ukoliko usledi poziv.

„Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora“, rekao je Irinej.

Da li Srbija treba da prizna Kosovo?

 

Prema njegovim rečima predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, te on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

„To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda“, poručio je patrijarh Irinej.

Prethodnih nedelju dana su intezivirani razgovori između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Prva runda razgovora održana je u Vašingtonu, gde su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti parafirali dokument o poboljšanju ekonomskih odnosa, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsednik Sjedinjenih Američkih država Donald Tramp.

Nakon toga, usledili su briselski razgovori na kojem su, pored Vučića i Hotija, bili visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Sladjan

08.09.2020 19:06

E moja spc,da se vi pitate o kosovu sada bi bio rat,mobilizacija I haos,isto potpuno isto kao rat u bosni,kosovu,svakim ratom sve manji I manji,od prvog drugog sv,rata crkva sve podrzava da nas bude manje,.....