Jelena Milić
Printskrin
Jelena Milić

Printskrin

Jelena Milić, Foto: Printskrin

Osmani je, inače, izjavu dala povodom godišnjice ulaska KFOR-a na Kosovo.

Milić kaže da je šokirana izjavom Vjose Osmani, ali ističe i da je dobro što je ona data na godišnjicu ulaska KFOR-a, jer, kako kaže, ogoljava mnoge stvari na koje je direktorka CEAS-a već upozoravala.

"Mesecima upozoravam da je na zapadnoj političkoj sceni i na Kosovu jedan trend, jer to nije par izolovanih slučaja, demonizacije Srbije 2020.godine i otežavanje njene pregovaračke pozicije u vezi sa Kosovom. Zapadna diplomatska zajednica je prilično ravnodušna, što je sad već čini, saučesnikom", rekla je Milić za Tanjug.

Ona je istakla da izjava predsednice kosovske skupštine predstavlja uvredu za sve one koji su na nenasilan način oborili Slobodana Miloševića i koji su sve ove godine, kako kaže, gurali Srbiju da sarađuje sa Haškim tribunalom, a u najmanju ruku glasali za vlasti koje su obaveze ispunjavale.

Vjosa Osmani

EPA/GEORGI LICOVSKI

Vjosa Osmani, Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

U tom smislu, Milić je podsetila da je ona tada bila u Helsinškom odboru, koja je, kaže, znala za zločine Miloševića protiv kosovskih civila za razliku od mnogih drugih, jer u to vreme, podseća, nije bilo ni interneta za sve, ni mobilnih telefona toliko, kao ni kablovske televizije, a postojao je, kaže, za razliku od sad uistinu medijski mrak.

"Bilo je maksimalno 10.000 ubijenih kosovskih civila. Ali, šta je onda sa oko 2.500 ubijenih Srba i više od 750 njih koji su stradali u bombradovanju kojim je Srbija kažnjena? Čime je kažnjeno Kosovo? Mi posle 21 godinu ne znamo skoro ništa o sudbini nestalih Srba. Koliko se Srba vratilo na Kosovo? Koliko i dalje ima raseljenih? Šta je sa pogromom iz 2004.godine?", pita Milić.

Direktorka CEAS-a smatra da je poslednji trenutak i da organizacije civilnog društva iz Srbije, koje, prema njenoj oceni, pre zagovaraju politiku Nemačke, nego interese države u kojoj rade i činjenica, a pre sve svojih vrednosti demokratije i profesionalnosti u radu, a koje svojim glasnim nereagovanjem doprinose ovakvoj situaciji, da podsete na rezultate svog rada i zalaganja.

Srbija je ispunila obaveze prema Haškom tribunalu, a na Kosovu je bukvalno jedna osoba odgovarala, i to za zločin nad nelojalnim Albancima, podvukla je Milić.

Komentari (2)

Zoran 62

12.06.2020 18:40

Sta li se desilo sa ovom Milickom nemogu da je prepoznam.

Luka

12.06.2020 21:13

Sad si shvatila da vas Zapad koristi i placa da bi blatili Srbiju i srpski narod