Sergej Lavrov
EPA
Sergej Lavrov

EPA

Sergej Lavrov, Foto: EPA

Ministarstvo je saopštilo da sa zabrinutošću gleda na saopštenje o tome da je 2. oktobra u Tirani održana zajednička sednica vlada Albanije i tzv. Kosova.

„Ne može a da ne izaziva zabrinutost teza o neophodnosti ‘brisanja granica’ između Albanije i Kosova. Želimo da podsetimo da je Kosovo (i to potvrđuje Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244) sastavni deo Srbije i slobodno tumačenje principa teritorijalne celovitosti kada je reč o suverenoj zemlji ne može se shvatiti nikako drugačije nego kao grubo mešanje u njena unutrašnja pitanja“, ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva.

Da li će Albanci formirati veliku Albaniju?

 

Kako se navodi, najava takvih namera nanosi štetu procesu rešavanja kosovskog pitanja, anulira napore usmerene na potragu za uzajamno prihvatljivim rešenjem problema u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Albanija, Tirana

Alo.rs/V.Đ.

Albanija, Tirana, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Na isti način u Moskvi su ocenili i sporazume postignute na tom sastanku a koji predviđaju „spajanje“ Albanije i Kosova u brojnim privrednim oblastima.

„Stiče se nedvosmisleni utisak da Priština i Tirana, bez obzira na sumnjiv o riskantan karakter njihovog približavanja, nastavljaju da guraju velikoalbansku liniju ma čime maskirali sopstvene planove. Takvi postupci predstavljaju realnu opasnost za mir i stabilnost na Balkanu“, ističu u ruskom Ministarstvu.