Ramuš Haradinaj i Emanuel Makron
Facebook
Ramuš Haradinaj i Emanuel Makron

Facebook

Ramuš Haradinaj i Emanuel Makron, Foto: Facebook

Iako video-snimak, koji je objavio kosovski premijer Ramuš Haradinaj o prijateljskom pozdravljanju sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, prištinska Gazete Blic tvrdi da na samom samitu nije bilo tako, već je došlo do žestokog sukoba njih dojice zbog nametnutih sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH.

 

Prema izvorima lista, francuski predsednik je oštro napao Haradinaja, rekavši mu da su nametnute takse razlog prekida dijaloga Beograda i Prištine, a u jednom trenutku je, kako se navodi, Makron podigao prst prema premijeru privremenih prištinskih institucija.

 

Bilo je, piše dalje list, napetosti i kada je predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači uzeo reč. Navodi se da je Tači više puta kritikovao Evropsku uniju posebno zbog neodobravanja vizne liberalizacije.

Prištinski Blic ocenjuje da je berlinski samit završen bez ikakvih konkretnih rezultata u vezi sa deblokadom dijaloga Beograda i Prištine, ali ni sa viznom liberalizacijom.

 

List konstatuje da su se Tači i Haradinaj u Berlinu, ipak, pojavili sa suprotstavljenim izjavama u vezi graničnog pitanja. Dok je Tači tvrdio da se zalaže za pripajanje tzv. preševske doline, Haradinaj se tome oštro suprotstavio.

U međuvremenu, domaćini sastanka, nemačka kancelarka Merkel i francuski predsednik Makron pozvali su Beograd i Prištinu da se uključe u rešenje koje ne šteti zemljama regiona, piše Blic i dodaje da će naredni susret predstavnika Beograda i Prištine biti održan u Parizu, 1. jula.