NVO
Printscreen
NVO

Printscreen

NVO, Foto: Printscreen

Neformalna Koalicija “Principa za Suočavanje sa Prošlošću“ koju čine nevladine organizacije Društvo za humanitarno pravo Kosova, Integra, Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture, Nova društvena inicijativa, YIHR Kosovo i Nora Ahmetaj, u Prištini je održala akciju u kojoj su predstavljeni ovi "Principi“ u želji, kako navode iz Koalicije, da se "podigne svest društva na Kosovu“ i da se skrene pažnja na probleme negiranja zločina i izjave koje predstavljaju govor mržnje.

Ovaj projekat je podržala ambasada Švajcarske na Kosovu, a staklena instalacija koja je bila postavljena u centru Prištine i na kojoj su bile ispisane, prema mišljenju Koalicije NVO, govori i izjave mržnje oborena je juče. Na njoj se, između ostalog, našao i govor Ivana Todosijevića o događajima u Račku.

I srpska nevladina organizacija Nova društvena inicijativa, koju vodi Jovana Radosavljević iz Leposavića, deo je ove Koalicije i učestvovala je u aktivnosti u okviru koje je u centru Prištine postavljena “instalacija” na kojoj je slika srpskog poslanika Ivana Todosijevića i njegova izjava o Račku, koji koalicija ovih NVO predstavlja kao primer govora mržnje. Inače, stric Jovane Radosavljević je Đilasov poverenik za Kosovo, Nenad Radosavljević, a otac joj hirurg Zvonko Radosavljević, takođe Đilasov aktivista.

Direktor NVO "Centar za zastupanje demokratske kulture" Dušan Radaković kaže za naš portal da na svakodnevne napade na Srbe iz Priština niti ima niti će biti reakcija albanskih nevladinih organizacija.

“Nikada niko nije osudio 17.mart. Nema razloga da idemo dalje. Na pretnje Dauta Haradinaja da će ,pobiti Srbe ukoliko Ramuš Haradinaj ne bude oslobođen’, nakon njegovog hapšenja u Švajcarskoj niko nije reagovao. Nema reakcija ni na jednu od izjava bivše ministarke Meljize Haradinaj-Suble i još mnogo drugih izjava zvaničnika iz Prištine. Ne očekujem ni da će ih biti”, zaključio je Radaković

Razlog za podizanje optužnice protiv Todosijevića 2019. godine bila je izjava povodom 20 godina bombardovanja SR Jugoslavije kada je na obeležavanju dana bombardovanja u Zvečanu rekao da je “povod za Nato agresiju na Srbiju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, odnosno izmišljeni Račak”.