Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači
Twitter printscreen
Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači

Twitter printscreen

Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači, Foto: Twitter printscreen

 * Politika proširenja EU usko je povezana sa dijalogom Kosova i Srbije i ukoliko se ona pooštri, to bi moglo dovesti do neuspeha pregovora izmedu Prištine i Beograda i povratka "opasne ideje" razmene teritorija, rekao je danas nemački analitičar Bodo Veber

* Bez proširenja, pregovori Kosova i Srbije mogu završiti neuspešno i status kvo će se nastaviti, što bi značilo destabilizaciju ili, gore, opasni sporazum o razmeni teritorija koji bi mogao da gurne Kosovo, Srbiju i zapadni Balkan ka destruktivnoj dinamici etničkog čišćenja"

* Sve ukazuje na to da neće biti nastavka dijaloga pre marta 2020. godine, što bi opovrglo specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela, koji je tražio da se sporazum postigne do februara te godine

Politika proširenja EU usko je povezana sa dijalogom Kosova i Srbije i ukoliko se ona pooštri, to bi moglo dovesti do neuspeha pregovora izmedu Prištine i Beograda i povratka "opasne ideje" razmene teritorija, rekao je danas nemački analitičar Bodo Veber za Gazetu Ekspres, a preneo je portal Kosovo online.

Aljbin potvrdio, ide u Tiranu, Rama pokreće plan koji je noćna mora Srbije!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 25.10.2019. 17:22 Predsednik Pokreta Samoopredejenje, Aljbin Kurti, potvrdio je danas da će se tokom vikenda u Tirani sastati sa albanskim premijerom Edi Ramom, ali nije ni nagovestio šta će biti tema njihovog razgovora.

 

"Bez proširenja, pregovori Kosova i Srbije mogu završiti neuspešno i status kvo će se nastaviti, što bi značilo destabilizaciju ili, gore, opasni sporazum o razmeni teritorija koji bi mogao da gurne Kosovo, Srbiju i zapadni Balkan ka destruktivnoj dinamici etničkog čišćenja", upozorava Veber, koji se zato nada da "poslednji sastanak Saveta Evropske unije nije bio konačna smrt politike proširenja".

Prema njegovom mišljenju, sve ukazuje na to da neće biti nastavka dijaloga pre marta 2020. godine, što bi opovrglo specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela, koji je tražio da se sporazum postigne do februara te godine.

" Bojim se da se Grenel samo diskreditovao u svojoj novoj ulozi u rekordnom roku takvim nedoslednim izjavama. Prvo, kosovski političari su u proteklih godinu i po dana naučili da identifikuju vezu između žurbe i lobiranja za predlog razmene teritorija, drugo, pregovori o stvaranju vlade na Kosovu su još otvoreni, istovremeno odložen je početak funkcionisanja nove Evropske komisije i otvoreno pitanje specijalnog predstavnika i obnove dijaloga", kaže Veber.

 

On je ukazao i da svi akteri u regionu, kao i zapadni kreatori politika, znaju da će biti veoma teško nastaviti pregovore u Briselu i postići dogovor pre marta 2020. godine, kada se budu održavali izbori u Srbiji.

Ipak, Veber smatra da Kosovo i Srbija ne bi trebalo da čekaju sa sporazumom, dok EU ne reši svoje unutrašnje probleme i tendencije reforme.

"Kraj pregovaračkog procesa zavisi od EU, a ne od Prištine i Beograda. Siguran sam da bi predsedniku Vučiću prijalo ukoliko bi ovi unutrašnji problemi EU produžili pregovore na duže vreme, s obzirom na to da je njegovo lobiranje za menjanje mapa počelo 2017, a da je naišlo na čvrsto blokiranje ranije ove godine", rekao je Veber, koji smatra da se razmena teritorija neće dogoditi, jer se tome protivi "velika većina" država EU.

DA LI SRBIJA OVO MOŽE DA PRIHVATI?! Britanci otkrili opcije! Postoje četiri scenarija za rešenje kosovskog pitanja!

ISPLIVALA POZADINA AFERE SA NAVODNIM "TROVANJEM GLASOVA" Priština napravila skandal da Ljimaja i Mustafu ubaci u parlament

ALBANCI ZARATILI NA KRV I NOŽ Rama pokazao šta stvarno misli o Kurtiju! Lupio mu šamar od kog se neće oporaviti!

BONUS VIDEO: Muamer Zukorlić odgovarao na provokativna pitanja naše novinarke