Aljbin Kurti
EPA
Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

Kurti je u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike (VOA) rekao kako da želi da ojača državu Kosovo i da je napravi potpuno funkcionalnom, demokratskom i suverenom.

- Državu u kojoj će dva glavna prioriteta naše vlade biti radna mesta i pravda, pobedu smo odneli upravo na ta dva konta - poslovima i pravdi - rekao je Kurti, navodeći da će biti "potrebne investicije koje će povećati broj radnih mesta", a vladavina prava kako bi se sprečila korupcija u institucijama.

Na konstataciju kako izbegava da pomene politički izazov - dijalog sa Srbijom, uz podsećanje da Evropska unija i Sjedinjene Države pozivaju da to bude prioritet, Kurti je rekao kako veruje da to neće biti u vrhu prioriteta.

- Dijalog sa Srbijom ne treba zanemariti, ali takođe verujem da ne može biti među dva glavna prioriteta - rekao je Kurti.

- Čak i ako predsednik Bajden traži da bude prioritetan - usledilo je pitanje Glaasa Amerike.

- Verujem da ćemo sa predsednikom Bajdenom imati odlične odnose. Takođe, verujem da bi dijalog sa Srbijom trebalo da ima novo poglavlje i da se udalji od transakcionog pristupa prethodne administracije - u transformativni i transatlantski. Nadam se da ćemo, kada budemo seli sa timovima predsednika Bajdena i Stejt departmenta, u vezi sa odnosima sa Srbijom - dobro sarađivati i na pravi način se baviti tim pitanjem - rekao je Kurti.

Po njegovoj oceni, treba "započeti čvrst dijalog koji bi trebalo da se bude okončan sveobuhvatnim sporazumom", ali je ponovio da će će na početku premiejrskog mandata razlišljati prvenstveno o pandemiji kovida 19, obezbeđivanju vakcina, radnih mesta i ostvarenju pravde.

- Imaću ministra spoljnih poslova, zvaničnika zaduženog za pregovore, razgovore i dijalog, nazovite to kako god želite, sa Srbijom. Ali, Kosovo treba da ojača kao suverena država i kao narod koji je najviše naklonjen Sjedinjenim Državama. Ne samo u Evropi - poručio je Kurti u intervjuu za Glas Amerike.

On je prognozirao da će se "odnosi između Kosova i SAD produbiti u smislu političke, ekonomske i vojne saradnje".

BONUS VIDEO: