Milivojević: Ne samo pet, najmanje još toliko zemalja je spremno da povuče priznanje Kosova!
alo.rs
Zoran Milivojević, Foto: Printscreen

"Mi smo tu akciju zaustavili zato što poštujemo Vašingtonski sporazum i što stojimo na stanovištu da treba dijalogom tražiti kompromisno rešenje. Međutim, ako druga strana to ne poštuje, Srbija će nastaviti akciju lobiranja za povlačenje priznanja", rekao je Milivojević.

On je ukazao da je najavljeno da postoji pet zemalja koje su u fazi preispitivanja, a koje je Srbija zamolila zbog Vašingtonskog sporazuma, da u ovom trenutku ta priča miruje.

"Danas pored ovih pet, ima najmanje još toliko zemalja koje bi u vrlo kratkom roku preispitale svoj stav oko priznanja i povukle priznanje Kosova", smatra Milivojević.

Prema njegovim rečima, pokazalo se i posle 13 godina da je projekat državnosti Kosova neuspeo, i da su argumenti Srbije validni i valjani.

"Razlog tome je što je 18 zemalja preispitalo svoj stav od ranije, što se vraćamo na teren međunarodnog prava, i što je potpuno jasno da je Kosovo u nadležnosti UN i Saveta bezbednosti, da važi Rezolucija 1244. Zemlje preispituju taj stav i u skladu sa sopstvenim interesima, jer uvažavaju argumentaciju da je i samoproglašenje, ali i cela priča oko Kosova, u stvari od početka protivpravna, i svoj interes poistovećuju sa tim", rekao je Milivojević.

Podseća da najveće zemlje na svetu i dan danas nisu priznale nezavisnost Kosova - Kina, Indija, Indonezija, Rusija, Brazil, Argentina, Južna Afrika, Iran... To su dovoljni argumenti za zemlje da to preispituju, smatra on.

Da li mislite da će neke zemlje povući priznanje tzv. Republike Kosovo?

 

Milivojević ističe da je, svojevremeno kada je došlo do samoproglašene nezavisnosti i kada su je oko 100 zemalja priznalo Kosovo, to bio deo kampanje i pritiska zapadnih centara moći da se priznanje prihvati.

"Veliki je broj zemalja je to uradilo po automatizmu poštujući stav Vašingtona, i priznavale su bez ulaženja u suštinu priče. Međutim, kasnije sa promenama vlada, kad ta stvar nije funkcionisala, počele su da preispituju svoj stav", naglasio je Milivojević.

Kaže da, pošto Priština najavljuje akcije koje su suprotne Vašingtonskom spoazumu, a vodeći političari posle izbora, na čelu sa Kurtijem, govore o tome da čak neće ni da poštuju Vašingtosnki sporazum, "onda Srbija nema nikakvog razloga da i sama to poštuje i ima puno pravo da i ona preduzima mere i akcije koje su u funkciji njenih interesa, odnosno da nastavi onu politiku koja je dovela do 18 odustajanja od priznanja Kosova".

Milivojević smatra da će sve zavisti od daljeg ponašanja Prištine, ali i zapadnih centara moći, da li će igrnorisati taj sporazum, Vašington pre svega, i da li će dozvoliti Prištini da se tako ponaša.

Na pitanje kako će ovo uticati na dalji tok dijaloga, Milivojević kaže da na platformi na kojoj sada nastupa Kurti, nezavisno od Vašingtonskog sporazuma, nema nikakve šanse za pregovore.

"Trebalo bi prvo videti kako će biti formirana vlada na Kosovu, ali nema nikakvih uslova da se pregovori nastave na poziciji o kojoj govori Kurti. A, ako bi se ovaj proces nastavio, onda tek ne bi bilo nikakve šanse ne samo za pregovore, nego bi se još čvršće pokazalo koliko je ta priča o nezavisnosti neodrživa", smatra Milivojević.

Milivojević navodi, da ukoliko u Vašingtnu ne reaguju i ako prihvate da Vašingtonski sporazum u tom delu ne važi, "onda on ne obavezuje Srbiju da ga poštuje i daje puno pravo da preduzima akcije odustajanja od priznanja pojedinih zemalja".

BONUS VIDEO: