Priština je kriva za opstrukciju dijaloga, Evropa nema snage da udari pesnicom o sto

Ðurić je istakao da je sporazum o ZSO postignut pre sedam i po godina i da mora da bude sproveden

Marko Đurić
Marko Đurić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da je Beograd apsolutno uvek spreman za dijalog sa Prištinom, ali da u dijalogu postoje ozbiljni problemi, pošto predstavnici Prištine poručuju da ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština (ZSO).

"Ako je, kako Priština kaže, ideja o ZSO mrtva, onda je mrtva i mogućnost uspeha dijaloga", istakao je Ðurić gostujući na TV Prva.

On je dodao da je na Evropskoj uniji da pokaže da to nije tako.

Ðurić je istakao da, ako EU ne bude uspela da urazumi predstavnike Prištine i vrati ih za sto da razgovaraju o ZSO, onda ne može da očekuje da razgovori budu produktivni i imaju rezutat.

Ðurić je istakao da je sporazum o ZSO postignut pre sedam i po godina i da mora da bude sproveden.

"Mi imamo vrlo jasan mandat predsednika Vučića i Vlade i insistiramo na sporovođenju sporazuma o ZSO", naglasio je Ðurić.

Govoreći o sporazumu postignutom u Vašingtonu, Ðurić je ukazao da je njegov značaj veliki jer je njime skinuta tema uzajamnog priznanja, Priština je uvedena u "mini-Šengen", obezbeđeno je blizu četiri milijarde dolara ulaganja u infrastrukturu, a manastiri i srpske svetinje na Kim su direktno pomenuti u sporazumu i Priština je dobila obavezu da primenjuje zakone.

Ðurić je naveo i da otvaranje kancelarije DFC u Beogradu i bilaterlani sastanak predsednika Srbije i SAD imaju ogroman značaj.

Na pitanje da li će biti novi ambasador Srbije u SAD, Ðurić je odgovorio da ne bi to komentarisao i da jeste, ukazujući da se tako nešto ne komentariše pre konsultacija sa zemljom domaćinom.

"Štagod dođe svemu sam naredan. Spreman sam da služim Srbiju", poručio je Ðurić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi