Saljih Mustafa
Printscreen
Saljih Mustafa

Printscreen

Saljih Mustafa, Foto: Printscreen

- Neću se izjašnjavati, pre nego što to učinim želim da se konsultujem sa svojim braniocem - rekao je kratko Mustafa nakon što mu je ukratko predstavljena optužnica, kojom se tereti za ratne zločine po međunarodnom pravu za krivična dela: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On ima pravo da se o krivici izjasni u roku od 30 dana.

Mustafu zastupa advokat po službenoj dužnosti, kojeg mu je dodelio sekretarijat Specijalizovanih veća.

On će ga zastupati tokom celog postupka.

Da li Srbija treba da prizna Kosovo?

 

S obzirom da se nalazi u pritvoru, Mustafa, prema rečima sudije za prethodni postupak, nema pravo da se brani sam.

Mustafin advokat naveo je da će odbrana možda osporavati legalnost ovog suda, te da he to u narednom periodu učiniti pisanim podnescima.

On je u sudnici sedeo sa maskom na licu, a u sudnici je bio prisutan i njegov advokat, kao i glavni tužilac Specijalizovanih veća Džek Smit sa pomoćnicima.

Sudski pravilnik upozorava da iz odbijanja optuženog da prizna krivicu ili da se izjasni da nije kriv, "ne smeju da se izvode nikakvi negativni zaključi".

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Mustafa, zvani komadant Calji (48) uhapšen je i izručen Hagu 24. septembra, po nalogu sudije za prehodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice. Do početka suđenja će biti pritvorskoj jedinici Specijalizovanih veća u Hagu.

Nakon prvog pojavljivanja optuženog, sudija za prethodni postupak je zadužen za pripremu predmeta za suđenje, a u međuvremenu saziva statusne konferencije na kojima se raspravlja o dokazima koji će se izvoditi na suđenju i drugim procesnim pitanjima.

Suđenje će se odvijati pred pretresnim većem, koje se imenuje naknadno.