Bajden i Tramp
Ilustracija
Bajden i Tramp

Ilustracija

Bajden i Tramp, Foto: Ilustracija

Dvadeset i jednu godinu nakon što je Bajden predvodio napore Bila Klintona da bombarduje Beograd, akt u okviru koga su izvršeni napadi na novinare i civile, Trampova administracija postigla je nezamislivo: normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

Sporazum se uklapa sa dva najvažnija diplomatska napora administracije. Prvo je javno objavljeni napor Kušnera da postigne formalno priznanje Izraela na Bliskom istoku. Druga je misija Ričarda Grenela da donese mir na Balkanu.

Ričard Grenel

Tanjug

Ričard Grenel, Foto: Tanjug

Teško je preceniti čistu nemogućnost rešavanja kosovskog problema koji seže vekovima unazad.

Otprilike od pada Rimskog carstva do srednjeg veka, Kosovo je bilo domovina Srba. Nakon što su osmanski kolonisti pokušali da očiste Srbe iz regiona, susedni Albanci su došli da ga okupiraju. Srbi su na kraju izborili nezavisnost i od Osmanskog i od Habzburškog carstva, povrativši kontrolu nad Kosovom tokom gotovo jednog veka kao deo Jugoslavije do rata na Kosovu.

Ko će pobediti na izborima u Americi?

 

Administracija Klintona bila je nestrpljiva da se uključi kad se pojave izvještaji o genocidu i etničkom čišćenju. Hilari Klinton je odlučno "pozvala" svog supruga da "bombarduje" Beograd u nadi da će rešiti sukob koji seže pet vekova unazad, uključuje verodostojne navode o masovnim ubistvima obe strane, a nije imala ni traga interesa za spoljnu politiku SAD. U Bajdenu, Klintonovi su pronašli šampiona koji je predvodio senatski zakon kojim se odobrava bombaški napad.

Bil Klinton, Hilari Klinton

AP

Bil Klinton, Hilari Klinton, Foto: AP

Klintonova administracija povećala je broj poginulih na terenu kako bi uvukla javnost. U kampanji NATO bombardovanja, koju Amnesti International smatra ratnim zločinom, ubijeno je oko 500 Jugoslovena.

2019. godine nakon bombaških napada:

Posle „oslobođenja“, Kosovo je proteralo stotine hiljada Srba i kosovskih manjina i ubilo stotine. U jednom posebno brutalnom slučaju, antisrpski pogrom 2004. raselio je hiljade, spalio stotine domova i pravoslavnih crkava i ubio desetine.

Samo nemojte to zvati etničkim čišćenjem.

Danas Kosovo ima najmlađu evropsku populaciju i najveću stopu nezaposlenosti. Tri od pet kosovskih stanovnika su nezaposlena, ljudi su i dalje etnički raslojeni, a manjine terorisane. Kosovo trenutno vodi trgovinski rat sa Srbijom, uvodeći carinu od 100% na sav srpski uvoz.
Ali od tada se mnogo toga promenilo. Tramp se 1999. odlučno usprotivio kampanji bombardovanja. Danas je njegova administracija ubrala plod jednogodišnjeg napora da poništi štetu koju su tada učinili Klintonovi i Bajden. Trampov istorijski dogovor ne samo da osigurava obostrani interes za mir, već i obe države stavlja na korak bliže zajedničkom dugoročnom cilju prijema u Evropsku uniju. Na pitanje o dogovoru, Bajden je izgledao potpuno nesvestan ni da je Tramp to učinio, ili da je Kosovo uopšte nezavisna država.

„Ne znam na koji posao mislite, u redu?“ Rekao je Bajden. "Ono što sam tvrdio, u odnosu na Srbiju i Kosovo, jeste da Kosovo treba da bude nezavisna zemlja, a ne deo Srbije. Proveo sam tamo dosta vremena."