Dečani
Printscreen
Dečani

Printscreen

Dečani, Foto: Printscreen

Na stranici “Biser Metohije” osvanula je dirljiva priča o tome kako je jedan predstavnik carske Rusije pre više od sto godina spasio manastir Visoki Dečani od albanskih ruku.

Administratori grupe “Biser Metohije” rekli su da su priču pronašli u knjizi “Dečanske i druge priče” autora arhimandrita mr Alekseja (Bogićevića) i Radmile Mišev.

Priču prenosimo u celosti:

“Posle Balkanskih ratova zapadni deo Metohije je pripao Kraljevini Crnoj Gori i bio je u njenom sastavu sve do ujedinjenja 1918. godine. Međunarodna komisija je trebalo da razgraniči Kraljevinu Crnu Goru i Albaniju, zato što su Velike sile stvorile državu Albaniju 1912. godine. Granica između Kraljevine Crne Gore i Albanije je određivana (i iscrtavana) 1913. godine.

Stanko Bašanović je u vreme određivanja granice živeo u Albaniji i sa albanskim mladićima radio kao nosač geometrijskih sprava, neophodnih Međunarodnoj komisiji za razgraničenje i rad na terenu.

Pričao je čika Stanko da su Albanci donosili bisage pune zlata kako bi potkupili komisiju i Metohiju dali Albancima, ali su članovi Međunarodne komisije bili časni ljudi (u to vreme, članovi međunarodnih komisija nisu bili potkupljivi). Albanski predstavnici vlasti su objašnjavali gde je šta i pričali da je to njihova teritorija od starine. Sve je bilo spremno da se iscrta nova granica.

Da li Srbija treba da prizna Kosovo?

 

Došli su do jednog mesta, visoko na planini, odakle su u dolini ugledali manastir Visoki Dečani. Čika Stanko je pričao o tome: “Video se manastir kao na dlanu, beo kao labud. Lepote mu se ne možeš nagledati”. Predstavnik carske Rusije je stao i pitao šta je ono dole. Zainteresovali su se i Englezi. Albanci su objašnjavali da je to nešto staro, njihovo, ostalo odavno. Rus i Englez su se samo pogledali.

Kroz dvogled su jasno videli pravoslavni manastir. Čika Stanko je pričao: “Rus kaže: Vraćaj se nazad!” i uđe u dubinu preko 8 kilometara, inače je bilo predviđeno da granična linija prolazi pored samog manastira, a možda bi i manastir ostao sa druge strane granične linije, u Albaniji.”

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Како је Рус спасио манастир Дечане - по сведочењу старине Станка-Башановића. ——————————————— После Балканских ратова западни део Метохије је припао Краљевини Црној Гори и био је у њеном саставу све до уједињења 1918. године. Међународна комисија је требало да разграничи Краљевину Црну Гору и Албанију, зато што су Велике силе створиле државу Албанију 1912. године.Граница између Краљевине Црне Горе и Албаније је одређивана ( и исцртавана)1913.године.Станко Башановић, је у време одређивања границе живео у Албанији, и са албанским младићима, радио као носач геометријских справа, неопходних Међународној комисији за разграничење и рад на терену. Причао је чика Станко да су Албанци доносили бисаге пуне злата, како би поткупили комисију и Метохију дали Албанцима, али су чланови Међународне комисије били часни људи (у то време, чланови међународних комисија нису били поткупљиви). Албански представници власти су објашњавали где је шта и причали да је то њихова територија од старине. Све је било спремно да се исцрта нова граница. Дошли су до једног места, високо на планини, одакле су у долини угледали манастир Високи Дечани. Чика Станко је причао о томе: „Видео се манастир као на длану, бео као лабуд.Лепоте му се не можеш нагледати”.Представник Царске Русије је стао и питао шта је оно доле.Заинтересовали су се и Енглези.Албанци су објашњавали да је то нешто старо, њихово, остало одавно.Рус и Енглез су се само погледали.Кроз двоглед су јасно видели православни манастир.Чика Станко је причао: „Рус каже:Враћај се назад!” и уђе у дубину преко 8 километара, иначе је било предвиђено да гранична линија пролази поред самог манастира, а можда би и манастир остао са друге стране граничне линије, у Албанији.

A post shared by @bisermetohije (@bisermetohije) on Aug 17, 2020 at 1:43am PDT

Komentari (1)

pričam ti priču

17.08.2020 22:11

Dobar naslov knjige - “Dečanske i druge priče” ?.