Ramuš Haradinaj
Alo!/Ognjen Radošević
Ramuš Haradinaj

Alo!/Ognjen Radošević

Ramuš Haradinaj, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Najpre je počeo Ramuš Haradinaj, koji je više puta izjavio da će takozvano Kosovo biti pripojeno Albaniji i da Srbija više ništa ne može da učini po tom pitanju. Zatim su istu retoriku preuzeli i Aljbin Kurti, Bedžet Pacoli, Fatmir Ljimaj, Avdulah Hoti, Isa Mustafa i drugi.

Ovo jasno ukazuje da oni nemaju ništa drugo da ponude svojim biračima pa su, zbog nedostatka jasnih programa, pribegli dobro oprobanom receptu - napadati državu Srbiju i time animirati albanske birače.

- Za četiri godine dogodiće se referendum za spajanje Kosova i Albanije. To niko ne može da spreči - rekao je više puta komandant zločinačko-terorističke OVK Ramuš Haradinaj koji je kandidat za predsednika lažne države Kosovo.

Aljbin Kurti

Profimedia

Aljbin Kurti, Foto: Profimedia

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti samo je nastavio da podiže tenzije rekavši da će od Srbije tražiti „naplatu duga“ i da će u tome insistirati na podršci međunarodne zajednice.

Predsednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj, osvedočeni zločinac koji je odgovoran za brojna ubistva i mučenja Srba u logorima na KiM i u Albaniji, optužio je državu Srbiju za navodni genocid nad albanskim stanovništvom.

Nemanja Starović

Printskrin

Nemanja Starović, Foto: Printskrin

- Imajući u vidi još uvek enormno visok nivo etničke distance, zbog kojeg se svako nezadovoljstvo građana albanske nacionalnosti na KiM lako pretvara u netrpeljivost prema pripadnicima nevećinskih zajednica, prvenstveno Srbima, ovakvo podizanje tenzija je naravno veoma neodgovorno. Na zvaničnom Beogradu i liderima Srba sa KiM je da ne nasedaju na provokacije, te da ne mešajući se u obračune albanskih političkih lidera očuvaju mir i bezbednost, a da visokom izlaznošću i jedinstvenim nastupom na izborima osnaže uticaj unutar privremenih institucija samouprave u Prištini - prokomentarisao je ovu situaciju na KiM za „Alo!“ istoričar i analitičar Nemanja Starović.

BONUS VIDEO